JUSS OG SAMFUNN

Nå kan alle fotografere fra luften

Nasjonal sikkerhetsmyndighet letter på restriksjonene.

Det er kameradroner som dette som nå kan brukes til å gjøre foto- og filmopptak fra luften, uten tillatelse fra NSM. Men det er kun tillatt så lenge dronen er innen synsrekkevidde og man flyr utenfor restriksjonsområder.
Det er kameradroner som dette som nå kan brukes til å gjøre foto- og filmopptak fra luften, uten tillatelse fra NSM. Men det er kun tillatt så lenge dronen er innen synsrekkevidde og man flyr utenfor restriksjonsområder. Bilde: iWebbstock / Alamy/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. apr. 2014 - 14:47

Det har blitt populært for privatpersoner å bruke quadrokoptere eller andre fjernstyrte, flyvende enheter som er utstyrt med kamera. Men inntil i dag har det i Norge ikke vært tillatt å fotografere fra luften uten tillatelse fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Det eneste unntaket har vært for passasjerer på rutefly.

Men i dag kunngjorde NSM en prøveordning hvor alle kan få gjøre opptak fra ubemannede plattformer. Dette gjelder så lenge dronen er innen synsrekkevidde og at man flyr utenfor restriksjonsområder. Et restriksjonsområde er militære områder med fotoforbud, men også sivile områder kan være merket med forbud mot foto.

Brudd på dette kan ifølge NSM medføre straffeansvar. Dersom man er i tvil, kan NSM kontaktes for veiledning.

Ingen risiko

– De aller fleste droner blir fløyet av vanlige folk, og denne aktiviteten utgjør ingen risiko for det Nasjonal sikkerhetsmyndighet skal bidra til å beskytte. Denne nye løsningen skal bidra til at regelverket ikke er til unødig hinder for folk flest, samtidig som vi ivaretar behovet for nasjonal sikkerhet, sier avdelingsdirektør Carsten Rapp i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, i en pressemelding.

Prøveordningen gjelder kun fotografering og filming. Andre typer opptak, slik som kartlegging eller bruk av andre typer sensorer enn vanlig kameraer, krever fortsatt tillatelse.

Andre bestemmelser

NSM understreker at det ved private opptak også finnes bestemmelser som er utenfor etatens ansvarsområde. Dette gjelder blant annet åndsverksloven, som riktignok ikke regulerer selve opptaket, men publiseringen av dette. I tillegg nevnes straffeloven angående krenkelse av privatlivets fred. Å fly utenfor vinduene til privatboliger, kan være et eksempel på dette.

NSM skriver at det i mange tilfeller vil kreves operativ flytillatelse fra Luftfartstilsynet for bruk av droner.

Prøveordningen gjelder fra i dag.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.