BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan brukerne utvide Safari

Apples nettleser har kommet i en helt ny versjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juni 2010 - 08:43

Apple lanserte i går kveld Safari 5, den første nye utgaven siden Safari 4 ble lansert for en knapt år siden. Som vanlig sparer ikke Apple på rosen av sitt eget produkt, som det hevder er både verdens raskeste og mest innovative nettleser.

Den første påstanden er i det minste etterprøvbar, og det vil garantert komme tester de nærmeste dagene som påviser om Apple har rett. Selv sier selskapet at nettleseren Nitro JavaScript-motor har blitt 30 prosent raskere siden Safari 4, noe som skal gjøre den 3 prosent raskere enn Chrome 5.0 og mer enn dobbelt så rask som Firefox 3.6.x. Målingene er gjort i SunSpider 0.9.1 med en Mac OS X 10.6.3-basert maskin.

Safari 5 støtter nå Domain Name Syste prefetching. Når en bruker da besøker en webside, vil nettleseren gjøre DNS-oppslag for alle lenkene på siden med en gang siden er lastet, slik at brukeren slipper å vente på at nettleseren gjør dette etter at vedkommende har klikket på en lenke.

Også et forbedret mellomlager skal bidra til raskere visning av mange sider som brukeren tidligere har besøkt.

Windows-utgaven av Safari 5 støtter dessuten maskinvareakselerert visning av grafikk. Pussig nok går Microsofts Flickr Explorer langt tregere i Safari 5 (5 fps) enn i for eksempel Firefox 3.6.3 (15 fps), til tross for at siden er laget som en demonstrasjon for nettopp maskinvareakselerert grafikk.

Safari Reader er en helt ny funksjonalitet i nettleseren. Når brukeren ønsker å lese en tekst på en webside, for eksempel en lang artikkel, vil Safari Reader trekke ut de viktigste elementene, slik som tittel, ingress og brødtekst, og deretter vise dem i et uthevet vindu. Dette aktiveres ved å klikke på Reader-knappen som ofte vises i adressefeltet. Men det ser ikke ut denne funksjonen fungerer på alle nettsteder.

Safari Reader toner ned omgivelsene rundt selve teksten på en webside. <i>Bilde: Apple</i>
Safari Reader toner ned omgivelsene rundt selve teksten på en webside. Bilde: Apple

Safari 5 har fått bedre støtte for HTML5-funksjonalitet. Dette inkluderer HTML5 sandboxed iframe, WebSocket, EventSource, Ajax-historikk, geolokalisering, seksjoneringselementer, skjemavalidering, samt undertekster og fullskjermsavspilling av HTML5-basert video.

Apple har også inngått en avtale med Microsoft om at Bing-søk skal være tilgjengelig i Safari, side om side med søketjenestene til Google og Yahoo.

Apple lanserte i går også Safari Developer Program, som lar utviklere utvide og tilpasse Safari 5 med utvidelser, tilsvarende det man finner i blant annet Firefox og Chrome. Utvidelsene må være basert på vanlige webteknologier og HTML, CSS og JavaScript. Safari 5 inkluderer Extension Builder, som skal forenkle utviklingen, installasjonen og pakkingen av utvidelsene. Utvidelsene vil være signert med et digitalt sertifikat fra Apple og kjøres i en «sandkasse» i nettleseren.

Windows-utgaven av Safari er tilgjengelig for Windows XP SP2 og nyere, mens Mac-utgaven krever Mac OS X Leopard 10.5.8 eller nyere. Nettleseren er tilgjengelig fra denne siden.

Brukere av Tiger-utgaven av Mac OS X må nøye seg med Safari 4.1, som også ble lansert i går. Flere detaljer om den utgaven finnes her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.