Nå kan du bli norgesmester i nettsøk

Nå kan du bli norgesmester i nettsøk

Kvasir arrangerer Norges første mesterskap i nettsøk i samarbeid med en russisk gigant.

Den Eniro-eide søketjenesten Kvasir arrangerer i disse dager Norgesmesterskap i søk. Den første kvalifiseringsrunden gikk av stabelen på onsdag, den neste arrangeres i morgen. Det er åpent for alle å delta.

Konkurransen går ut på å funne svar på ti spørsmål ved å søke på Internett. Deltakerne får tre minutter til å svare på hvert spørsmål. I tillegg til svaret, skal deltakeren også oppgi URL-en til siden hvor svaret er blitt funnet. Det er altså ikke nok å kunne svaret.

Hvilke søketjenester som benyttes for å finne svaret, kan deltakeren selvsagt velge selv.

De ti spørsmålene i den første kvalifiseringsrunden var:

  • Hva er første linje i "Trost i taklampa"?
  • Hvilken norsk kjendis har uttalt at hun/han håper penis er en muskel?
  • Hva slags bank har bilen til Reodor Felgen?
  • Ved hvilket teater ble Ibsens "Fruen fra havet" først satt opp?
  • Hva het den første norske spillefilmen regissert av en kvinne?
  • Hvor mange utøvere deltok under OL på Lillehammer i 1994?
  • Hva er favorittalbumet til Finn Bjelke?
  • Hvilket dyr er avbildet på Norges riksvåpen?
  • Hvor mange prosent sa nei til EU i valget i 1994?
  • Hvor stort var budsjettet til filmen Fritt Vilt i norske kroner?

Kanskje noe for enhver smak?

De ti beste fra hver kvalifiseringsrunde går videre til en finale, hvor de tre beste vinner premier. Deltakerne rangeres etter hvor mange riktige svar de har funnet og hvor lang tid de har brukt på å finne svarene.

Ideen til denne konkurransen stammer fra den russiske nettportalen Yandex, som er det mest besøkte nettstedet i Russland med omtrent fire millioner unike brukere daglig. Det tilbyr blant annet en søketjeneste som ifølge uavhengige målinger har en markedsandel på omtrent 60 prosent i Russland. Google har en andel på mellom 6 og 10 prosent.

digi.no møtte to av Yandex' representanter hos Eniro denne uken, PR-sjef Svetlana Kondrasheva og Natalia Ostasheva, leder for prosjektavdelingen i selskapet. De to forteller at selskapet i 2001 satte i gang et russisk mesterskap i søk med det mål å synliggjøre Internett som et kunnskapslager og at denne informasjonen er tilgjengelig for de fleste gjennom enkle tastetrykk. I den første konkurransen ble det blant annet spurt om hva det koster å ha en elefant. Mange fant svaret. Premien var den gang en flatskjerm, forteller Kondrasheva. I den norske konkurransen er premiene i år ulike mobiltelefoner.

Premieutdeling ved det russiske mesterskapet i 2005.

Konkurransen er senere blitt arrangert årlig og med langt større premier, blant annet biler fra Peugeot og Formel 1-tur til Monaco. I de senere år har det vært pengepremier med beløp tilsvarende 20.000 dollar. Yandex har ingen inntekter fra konkurransen, bortsett fra å oppnå et økt fokus på nettsøk. I det siste russiske mesterskapet var det 13.000 påmeldte, hvor over 2000 hadde minst ett riktig svar.

Konkurransen er senere blitt arrangert i Ukraina, Hviterussland, Israel og USA, men kun på russisk. Derfor er den norske utgaven av mesterskapet den første som arrangeres på et annet språk.

Årsaken til at Norge er blitt valgt, skyldes først og fremst prosjektleder og systemansvarlig for Kvasir, Sergey Dmitriev, som opprinnelig er fra Russland. Samarbeidet ble innledet for omtrent halvannet år siden. Noe av grunnen til at det har så langt tid, er at programvaren som benyttes har måttet tilpasses et nytt språk. Selve løsningen bak det norske mesterskapet driftes av Yandex på russiske servere, men programvaren tilbys også tilbys med en åpen kildekodelisens.

Sergey Dmitriev, Natalia Ostasheva, Gurli Høeg Ulverud og Svetlana Kondrasheva. Bilde: Harald Brombach

Informasjonssjef i Eniro Norge, Gurli Høeg Ulverud, sier til digi.no at det er naturlig at Kvasir står bak mesterskapet, siden tjenesten er den mest tradisjonsrike i Norge. Også kommunikasjonssjef i Sesam, Hanne Norstrøm, synes dette er en artig begivenhet og oppfordrer Sesam-brukerne til å delta.

I forbindelse med den første kvalifiseringsrunden hadde omtrent 600 registrert seg før spillet startet. Omtrent 100 leverte minst ett riktig svar. Kondrasheva forteller at disse tallene tilsvarer de tallene man har hatt i forbindelse med regionale mesterskap i Russland, første gang de er blitt arrangert.

Den norske konkurransen er ikke blitt markedsført, bortsett fra en lenke på Kvasir.no, men Høeg Ulverud sier at markedsføring i større skala vil bli aktuelt neste år, hvis årets konkurranse blir vellykket. Hun tror konkurransen vil være morsom og lærerik for både deltakerne og Eniro selv.

Deltakerne i den norske konkurransen kan registrere seg under en selvvalgt gruppekode, slik at for eksempel kolleger og venner kan sammenligne resultatene innbyrdes og mot andre grupper.

Til toppen