Nå kan du bytte mobiloperatør og beholde mobilnummeret ditt

Fra 1. november kan det norske mobilmarkedet oppleve en aldri så liten revolusjon. Med innføringen av nummerportabilitet for mobiltelefoni kan du beholde mobilnummeret selv om du bytter operatør.

Onsdag godkjente Post- og teletilsynet en forskrift som gjør at du som mobilkunde kan beholde mobilnummeret ditt selv om du bytter mobilselskap. Informasjonssjef i Post- og teletilsynet, Anne Marie Storli bekrefter dette overfor digitoday.no Fra første november bestemmer altså du om du vil ha nytt mobilnummer når du vil bytte ut ditt eksisterende kundeforhold. Telereformen skjer to måneder etter planen.

Fordelen med nummerportabilitet er åpenbar. Du slipper å bytte innarbeidede nummer selv om du vil bytte leverandør av mobiltjenester.

- Dette er en god nyhet for brukerne, og det vil føre til at konkurransen på mobilsektoren blir et hakk strammere, sier teleanalytiker i Norsk Telecom, Tore Aarønæs, til Dagbladet.no.

Han mener de nye forskriftene også vil gjøre det lettere for de nye mobiloperatørene å kapre kunder, i tillegg til at konkurransevilkårene mellom de store mobiloperatørene og de små blir litt likere.

I dag finnes det over tre millioner aktive mobilabonnement i Norge. Telenor Mobil har en markedsandel på 68 prosent, NetCom 26 prosent, mens vel 16 små aktører har tatt noen få prosent.

Informasjonssjef i Telenor Mobil, Jo Heldaas sier til Dagbladet.no at det er jo ikke bare telefonnummeret som er avgjørende, men også pris, service, tjenester og kvaliteten på disse.

Administrerende direktør i Sense Communications International, Nadir Nalbant, sier at alle har et forhold til mobilnummeret sitt. - Jeg forstår veldig godt at Telenor hevder at telefonnummeret ikke er så viktig for kundene, men det er vi uenige i. Det er også informasjonskonsulent i NetCom, Bjørnar Storeheier. - Vi ser i dag at pris og telefonnummer er de viktigste argumentene når man vurderer å bytte. Både NetCom og Sense er glade for den nye forskriften, og tror at mange vil bytte operatør til høsten.

De eneste som ikke får glede av å ta med seg mobilnummeret er de som har tegnet abonnement med bindingstid. Her må en vente til bindingstiden er ute før en bytter operatør.

Den gode nyheten er imidlertid at du ikke belastes noe gebyr for å bytte, og den operatøren du forlater må overføre nummeret ditt til konkurrenten innen fem virkedager.

En ulempe blir også at du etter at nummerportabilitet for mobiltelefoni er innført ikke lenger kan se hvilken operatør den som ringer er knyttet til. Prisene varierer på dette området, og det kan dermed være dyrere å snakke med enkelte venner enn andre.

Kontorsjef hos Forbrukerombudet, Magne Eek sier til Dagbladet.no at det er et problem at man ikke vet hva prisen for å ringe i framtiden blir. Det kan derfor være aktuelt for myndighetene å finne løsninger på det problemet. En mulighet er at Post- og teletilsynet innfører forskrifter som regulerer ringeprisene mellom operatørene.

Til toppen