JUSS OG SAMFUNN

Nå kan du «glemmes» av Bing

EU-dom gjelder også for Microsofts søketjeneste.

Nå har alle innbyggerne EU og EØS-området mulighet til å be Microsoft om å fjerne uønskede søkeresultater om dem selv fra søketjenesten Bing.
Nå har alle innbyggerne EU og EØS-området mulighet til å be Microsoft om å fjerne uønskede søkeresultater om dem selv fra søketjenesten Bing.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. juli 2014 - 12:44

Selv om det var Googles søketjenesten som var i søkelyset i forbindelse med EU-dommen om «retten til å bli glemt», så gjelder dommen også andre søketjenester av tilsvarende type, inkludert Microsofts Bing. Google var først ute med å tilby et standardisert skjema som kan brukes av europeere til å søke om å få visse søkeresultater slettet fra søk etter deres navn, men i forrige uke kom Microsoft etter.

På denne siden tilbys nå et skjema hvor innbyggerne i EU og EØS-landene nå kan søke om å få fjernet spesifikke søkeresultater i Bing. Skjemaet er i alle fall foreløpig bare tilgjengelig på engelsk.

Det er ikke gitt at Microsoft vil ta alle slike forespørsler til følge. Selskapet ber søkerne om å tilby relevant informasjon som beskriver hvorfor søkerens private interessert er viktigere enn allmennhetens interesse for ytringsfrihet og fri tilgjengelighet av informasjon.

En eventuell filtrering av de spesifikke søkeresultatene vil kun gjelde de europeiske utgavene av søketjenestene. De aktuelle søkeresultatene vil uansett være tilgjengelige gjennom for eksempel den amerikanske utgaven av Bing.

Googles tilsvarende skjema ble gjort tilgjengelig den 30. mai. I løpet av den første måneden mottok selskapet mer enn 70 000 søknader om til sammen 267 000 lenker. Flere av Googles vurderinger har blitt kritisert, og noen av disse har i ettertid blitt omgjort på grunn av kritikken.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.