RESULTATERFINANS

Nå kan du handle småvarer med mobilen

Nå er det kommet enda en betalingsløsning på det norske markedet. Telenor og DnB har i dag lansert SmartPay, og du kan dra på handletur og la bankkortet bli igjen hjemme.

Therese Werenskiold
27. sep. 2001 - 11:01

- For første gang blir det mulig å betale varer og tjenester fra bankkonto ved hjelp av mobiltelefon, Internett eller digital-TV, skriver DnB og Telenor i en pressemelding. Sammen har de utviklet SmartPay, som er en betalingsløsning der penger kan overføres umiddelbart via telenettet fra ulike terminaler. Systemet er klart for bruk fra i dag.

For en oversikt over de ulike aktørene som leverer betalingsløsninger, kan denne artikkelen anbefales: Norske nettaviser velger felles betalsystem

- Samarbeidet om betalingsløsninger har pågått i noen uker, og er egentlig en videreføring av Doorstep -prosjektet som ble skrinlagt på vårparten, forteller Telenors pressetalsmann Steinar Ostermann til digi.no.

Betalingsløsningen SmartPay er utarbeidet av Telenor og DnB, men det vil også være fullt mulig for kunder av andre banker og teleoperatører å benytte seg av denne løsningen, sier Ostermann.

Man kan laste mobiltelefonen med en konto på inntil 1.000 kroner. Det koster 2,50- for hver transaksjon, i tillegg til linjeprisen. Dersom man foretar betalingen ved å sende en SMS, koster det en krone for meldingen også.

Betalingsløsningen blir tatt i bruk i dag, i forbindelse med at Telenor Mobil introduserer MobilHandel.

- I løpet av noen måneder vil det også bli mulig å betale via Digital-TV ved hjelp av denne løsningen. Bruk av SmartPay via Internett er også mulig, men Telenor og DnB vil vurdere funksjonaliteten rundt dette i månedene som kommer. Det vil imidlertid raskt bli klart for kombinasjonsbruk, hvor Internett blir brukt til søk og bestilling av varer og tjenester, mens mobiltelefonen blir brukt til betaling ved hjelp av SmartPay.


Det unike med SmartPay er, ifølge aktørene, at den elektroniske betalingen skjer ved hjelp av et helt nytt sikkerhetssystem, såkalt PKI (Public Key Infrastructure). Telenor hevder å være først i verden med å integrere dette systemet i SIM-kortet på mobiltelefonen.

SmartPay innebærer at det ikke sendes konto- eller personopplysninger over telenettet. Det eneste som sendes er en digital signatur som er ubrukelig for andre enn den som har den private nøkkelen. Alle person- og kontoopplysninger ligger i en sikker database hos banken. Systemet innebærer også at DnB garanterer for daglige oppgjør overfor innholdsleverandørene.

Mens SmartPay er en helt ny måte å betale varer og tjenester på, er MobilHandel den første anvendelsen av SmartPay. Ved hjelp av mobiltelefonen kan man fra i dag bestille og betale varer og tjenester som parkering, kinobilletter og blomster. Alle Telenor Mobils kunder kan registrere seg som brukere ved hjelp av Internett, SMS eller ved å ringe Telenor Mobils Kundeservice.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.