Nå kan du kaste ut stereoanlegget

Trenger du fortsatt et eget stereoanlegg eller er lydsystemene til PCer blitt bra nok? digi.no lot en lydekspert teste et av Creatives beste systemer.

Trenger du fortsatt et eget stereoanlegg eller er lydsystemene til PCer blitt bra nok? digi.no lot en lydekspert teste et av Creatives beste systemer.

Lydanlegg og datasystemer har smeltet sammen over lang tid. Men skal du ha ut musikken på høyttalere, velger de fleste å spille på et stereoanlegg. For de fleste PC-høyttalere imponerer ikke i særlig grad. Laget i billig plastikk og med enkle forsterkere er det bare de mest tunghørte som blir imponert. Systemene er da også laget mest for å gi lyd til PC-spill og fokuserer på bass-delen.

Men en ny generasjon lydsystemer til PC-en åpner nye muligheter.

For alle PC-er har en CD-spiller og mange laster også ned musikk fra nettet. Med et godt PC-lydanlegg ville du derfor kunne droppe hele stereoanlegget og bare bruke datamaskinen. På denne måten kan du både spare penger og plass, samtidig som du beholder musikken din på ett sted.

Men dette fordrer at PC-ens lydsystem virkelig er ganske bra - for musikk er langt mer avslørende enn bil-lyder og godt gjengitte eksplosjoner.

For å sjekke om du kan kaste ut stereoanlegget, ba digi.no derfor Ottar Opland (t.h.) å teste en av Creatives største lydsystemer, Megaworks 510D. Opland er ansvarlig for proff-markedet hos Eltek, en av Norges største leverandører av lydutstyr og høyttalere. Opland er både tester og selger, og er med på utvikling av lydutstyr og høyttalere.


Megaworks 510D er et typisk eksempel for de mer avanserte PC-lydpakkene du nå får fra flere leverandører. Pakken består av et kraftig basselement (subwoofer) med innebygd forsterker og et sett med små høyttalere for mellomtone og diskant. I tillegg til vanlig stereolyd får du to ekstra-høyttalere for å få surround-lyd fra DVD-spillere. At kassene er laget i plast, mener Opland ikke er noe problem.

Bak på subwooferen kobler vi til lydkabelen fra PC-en og en ganske god CD-spiller med vanlige mini-jack-kabler. For å teste lydkvaliteten alene, bruker Opland bare CD-spilleren.

Opland spiller en rekke musikktyper, alt fra moderne dance og pop til Odd Børretzen. Under dyp konsentrasjon kommer kommentarene dryppvis. "Ikke verst" og "henger bra sammen". Etterpå forklarer Opland:

- Systemet er veldesignet slik at høyttalerne passer sammen og utfyller hverandre. Til tross for at det er delt opp i et basselement og to satellitt-høyttalere, høres det ut som du har to store og litt dyre høyttalere foran deg. Det er ikke så lett å få til, forteller Opland.

Han påpeker samtidig at lyden ikke er helt nøytral slik gjerne engelske stereoanlegg låter. Lyden er rundet litt av, noe som gir et moderne og publikumsvennlig lydbilde. Men likevel klar og fin lyd, mener lydeksperten.

Opland sier seg også "ganske imponert" over hvor høyt systemet kan spille og fremdeles holde kvaliteten oppe - prisen og størrelsen tatt i betraktning. For Opland selger til vanlig systemer for konserter

Lydekspertens konklusjon er at systemet gir en lydkvalitet på linje med en CD-spiller, forsterker og høyttaler-pakke til kanskje 10.000 kroner - altså over hva de fleste bruker på sitt stereoanlegg. Forutsetningen for at regnestykket skal lønne seg rent økonomisk er selvfølgelig at du har en PC med en CD-spiller og et moderne, godt lydkort.

- Å bruke PC-en som stereoanlegg gir dessuten en masse spennende muligheter til justering og miksing av lyden gjennom forskjellige typer programvare, sier Opland.

Men han har én anmerkning: Volumkontrollen sitter på en ledning, dette er gammeldags. Creative burde slengt et par hundrelapper på prisen og laget en fjernkontroll for lydjusteringen, mener han.

Creative Megaworks 510D (markedsføres delvis under navnet Cambridge Technologies) koster rundt 4.200 kroner med moms her i Norge.

Skal du få surround-lyd fra DVD-spilleren din, må du i tillegg har et lydkort som støtter dette. Da kobler du DVD-spilleren til dette kortet og plugger Megaworks igjen til lydkortet.

Her kan du lese mer om Creative Megaworks 510D

Til toppen