Nå kan du kjøpe detaljerte spionbilder

Nå kan du få kjøpe og se på satellittbilder med en detaljgrad som bare militæret hittil har fått se. Dette er en av hangarene på den berømte "UFO-basen" Area 51.

Nå kan du få kjøpe og se på satellittbilder med en detaljgrad som bare militæret hittil har fått se. Dette er en av hangarene på den berømte "UFO-basen" Area 51.

Fremtiden er mørk for dem som lider av forfølgelsesvanvidd. En serie nye sivile fotosatellitter vil føre til en priskrig på bilder som inntil nylig var forbeholdt den militære ledelsen i en håndfull rike land.

Satellittbildene du hittil har sett og kan bla i på Internett har en såkalt oppløsning på ti meter - det vil si at det minste objektet de kan vise må være ti ganger ti meter stort. Men en ny generasjon klarer å vise objekter på en ganger en meter. Dette er nok til å skille lastebiler fra varebiler, vise store reklameskilt og telle antall mennesker på en strand.

Foreløpig har tre amerikanske og et isrealsk selskap offentliggjort planer om å skyte opp en eller flere satellitter, men i følge finanstidsskriftet The Economist har ikke-vestlige land som Russland og India også planer.

Amerikanske Space Imaging Inc har allerede skutt opp sin satellitt og selger bilder, noe som gir en smakebit på fremtiden. For selskapet har lagt ut noe bilder selv, men de mest spennende bildene finner du hos Federation of American Scientists. Gjennom deres Public Eye-prosjektforsøker forbundet å "demokratisere" tilgangen til informasjon.

På forbundets side finner du derfor bilder fra tre av de mest hemmelighetsfulle og myteomspunnende steder i verden: Area 51/Groom Lake, det pakistanske atombombe-testsenteret og Nord-Koreas rakettsenter.

Area 51 er en veiløs flybase i Nevada-ørkenen som med verdens lengste rullebane har vært brukt til og brukes til å utvikle nye flytyper. Mange ufo-enusiaster hevder at det lages ufoer på Area 51.

Salget av de nye satellittbildene har gjort vestlige militære urolige fordi USA og deres allierte nå mister deler at det teknologiske forspranget de har hatt. Amerikanske selskaper har blant annet ikke lov til å selge bilder av Isreal. Satelittselskapene har heller ikke lov til å selge bilder til land som Libya og Nord-Korea, men snart vil de kunne kjøpe bilder fra ikke-vestlige selskaper.

I tillegg til overvåkning, kan de nye satellittbildene også brukes til en rekke typer datastyrt fiske, jordbruk og annen næringsvirksomhet

Til toppen