UBUNTU

Nå kan du kjøre Ubuntu på Apples nye M1-prosessor

I alle fall hvis du er villig til å se bort fra en del ikke ubetydelige mangler.

Apple M1-prosessor og Linux-maskoten Tux.
Apple M1-prosessor og Linux-maskoten Tux. Illustrasjon: Apple, Larry Ewing. Montasje: Digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. jan. 2021 - 05:00

Selv om Linux-skaperen selv, Linus Torvalds, ikke selv var interessert i å bidra noe særlig, er det flere som har tatt utfordringen til å få Linux til å kjøre på de nyeste Macene fra Apple, som er utstyrt med den nye Arm-baserte M1-prosessorer.

Den første som har fått dette til, i alle fall delvis, er selskapet Corellium. Selskapet har nå portert Linux-distribusjonen Ubuntu til M1. Dette inkluderer også bruk av grafisk brukergrensesnitt.

Det hele kan kjøres fra en USB-basert lagringsenhet, så lenge denne rommer minst 16 gigabyte. 

Ikke akkurat full støtte

Corellium, som til daglig tilbyr en virtualisert IOS-versjon for sikkerhetstesting, har skrevet en omfattende beskrivelse av hvordan arbeidet har foregått. 

Selv om Corelliums teknologidirektør, Chris Wade, skriver at Linux nå er fullt brukbart på Mac mini M1, så har det fortsatt sine mangler. Det er foreløpig ingen støtte for USB-A, så vanlige minnepinner må brukes i en USB-C-port med en overgang. 

Det er heller ikke noen støtte for wifi-komponentene i Mac mini, så det må brukes et USB-basert wifi-kort. Angivelig er det heller ikke støtte for 3D-grafikk, lyd og flere andre komponenter. Dette henger trolig sammen at Apple ikke har utgitt dokumentasjon om disse, noe som også er hovedårsaken til at Torvalds har vært negativ til å gå i gang med et slikt arbeid. 

Tidligere saksøkt av Apple

Corellium skal ifølge The Verge ha betydelig erfaring med å komme seg rundt beskyttelsene i Apples operativsystemer, noe som skal ha ført til flere søksmål fra Apple. Så langt ser det ikke ut til at Apple har lykkes med disse. 

Det kan derfor godt være at Corellium greier å få på plass mer driverstøtte for M1-baserte Macer etter hvert.

Digi.no har tidligere skrevet om det lignende prosjektet som utvikleren Hector Martin har dratt i gang, Asahi Linux. Dette pågår fortsatt, og Martin kommer med jevnlige oppdateringer på Twitter, blant annet den nedenfor: 

 

Hvordan Apples roboter blir seende ut, om planene i det hele tatt realiseres, er høyst uvisst. Dette er kun et illustrasjonsbilde.
Les også

– Apple vil lage personlige KI-roboter som kan hjelpe deg i hjemmet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.