UTVIKLING

Nå kan du lage universelle Windows-apper

Utviklerverktøyene er klare for testing.

Microsoft, her ved Joe Belfiore, har tidligere vist fram universielle applikasjoner på Windows 10. Nå kan utviklere teste hvordan det er å utvikle slike apper på egenhånd.
Microsoft, her ved Joe Belfiore, har tidligere vist fram universielle applikasjoner på Windows 10. Nå kan utviklere teste hvordan det er å utvikle slike apper på egenhånd. Bilde: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mars 2015 - 12:53

Windows 10 er Microsofts felles operativsystem for enheter i alle størrelser. Blant nyhetene er muligheten for å lage universelle applikasjoner, som kan kjøres på tvers av alle enhetene. Foreløpig har utviklere måttet nøye seg med å se Microsoft demonstrere disse mulighetene, men nå har de fått mulighet til å teste ut disse mulighetene selv.

Avhenger av suksess: Windows 10 - siste sjanse for mobil? 

Nye utviklerverktøy

I går kunngjorde Microsoft at selskapet har utgitt de første testutgavene av selskapets utviklerverktøy for Windows 10. Det understrekes at dette ikke er noen endelig versjon, noe som tilsier at den ikke bør brukes til å lage applikasjoner som senere skal gis ut. Men den gir utviklere en mulighet til å teste en del av det som kommer.

En viktig egenskap ved de universelle Windows-appene er at de kan ta i bruk et felles brukergrensesnitt som tilpasser seg skjermstørrelsen. Utviklere som allerede har lagd apper for Windows 8.1, skal enkelt kunne teste denne muligheten ved å fjerne de nåværende UI-prosjektene og å legge til nye ViewStateManager, som kontrollerer hvordan appen brukergrensesnitt tilpasses under kjøring av appen.

Appene skal også automatisk kunne tilpasse brukergrensesnittet til metoden brukeren benytter for å kommunisere med appen, for eksempel om det benyttes en berøringsskjerm i stedet for mus.

Opprettelse av universell Windows 10-app i Visual Studio
Universal Windows Applications kan skrives i C#, VB, C++ eller JavaScript og vil kunne kjøres på for i alle fall Xbox og Windows 10-baserte pc-er, telefoner og nettbrett. Bilde: Microsoft
 

API-kontrakter

Microsoft opplyser dessuten at med Windows 10 kan appene under kjøringen spørre operativsystemet om enheten støtter en gitt funksjonalitet, for eksempel maskinvareknapper, før det gjøres kall til programmeringsgrensesnittene for denne funksjonaliteten. Appene kan dermed bruke all den tilgjengelige funksjonaliteten, i stedet for å gjette hva som er tilgjengelig ut fra Windows-versjonen som er i bruk. Microsoft kaller dette for API-kontrakter.

For å prøve de nye mulighetene, må man første installere Visual Studio 2015 CTP 6 (Community Technology Preview). Deretter må man installere Visual Studio Tools for Windows 10 Technical Preview. Begge deler er tilgjengelig gjennom Microsofts Windows Insider Program.

Flere detaljer om hvordan de universelle appene kan lages, finnes i dette blogginnlegget.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.