FORBRUKERTEKNOLOGI

Nå kan du laste en ny Ubuntu

Ubuntu er blitt sluppet i en ny versjon og finnes nå i seks hovedvarianter.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2007 - 14:24

En ny versjon av den populære Linux-distribusjonen Ubuntu ble gjort tilgjengelig for nedlasting i dag. Den nye versjonen, 7.10 «Gutsy Gibbon», inneholder en rekke nyheter. En gjennomgang av de viktigste finner du her.

Ubuntu er nå tilgjengelig i flere utgaver enn noen gang.

Den versjonen de fleste nok vil ha, er den vanlige Desktop Edition. Denne er tilgjengelig i to varianter, en for x86-prosessorer generelt og en for 64-bits AMD-prosessorer.

Ikke alle ønsker desktopmiljøet Gnome, men foretrekker i stedet KDE (K Desktop Environment). Kubuntu er en versjon av Ubuntu som er KDE-basert. Kunbuntu 7.10 inkluderer blant annet en testversjon av KDE 4 og KDE-orientert programvare.

Ubuntu Server Edition er som navner forteller en servertilpasset utgave av Ubuntu. Server-utgaven er tilgjengelig for x86-, AMD64- og UltraSPARC T1-baserte prosessorer.

Edubuntu er en versjon tilpasset undervisningsmiljøer og består av en server- og en klientutgave. Prosessorarkitekturene som støttes er x86 og AMD64.

    Les også:

Xubuntu er en lettere utgave av Ubuntu som er beregnet for datamaskiner som ikke er kraftige nok til å drive den vanlige utgaven, for eksempel eldre PC-er. 128 MB minne er dog et minimum under installasjonen, sammen med 1,5 GB harddiskplass.

Gobuntu er en ny variant av Ubuntu. Den skiller seg fra de andre ved at den kun består av åpen kildekode-programvare uten noen restriksjoner, for eksempel patenter. Den anbefales dog bare for erfarne Linux-entusiaster og er etter alt å dømme ikke blant de variantene som er blitt ferdige til i dag.

I skrivende stund har ikke de nyeste versjonene av alle variantene blitt tilgjengelige for nedlasting på alle speilingene. De som skal laste ned de vanlige Desktop- eller Server-utgavene, finner egnede nedlastingsservere på denne siden. Å benytte BitTorrent ved nedlastingen kan være en fin måte å begrense belastningen på serverne.

Det finnes forøvrig en rekke andre distribusjoner basert på Ubuntu. En del av dem er listet her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.