Nå kan du laste ned Internet Explorer 8 beta

Overraskende nok har Microsoft allerede gjort den første betautgaven av IE8 tilgjengelig for alle.

Nå kan du laste ned Internet Explorer 8 beta

Overraskende nok har Microsoft allerede gjort den første betautgaven av IE8 tilgjengelig for alle.

Selv om det i går formiddag var visse tegn på at det ville skje, kom det som en overraskelse på mange at den første betaversjonen av Microsofts neste nettleser, Internet Explorer 8, umiddelbart ble gjort offentlig tilgjengelig i går, i stedet for til kun utvalgte testere, noe som var den opprinnelige, offisielle planen. Men Microsoft har endret planer flere ganger i det siste.

    Les også:

digi.no har lastet ned den nye betaversjonen, som er tilgjengelige fra denne siden til Windows Vista, XP og Server 2003.

Vi har også gjort et par oppdagelser.

For det første vedkjenner Microsofts seg nå at Windows-brukere også benytter andre nettlesere enn Internet Explorer. Når man installerer IE8, bli man spurt om man vil importere blant annet bokmerker fra både Firefox, Opera og Safari.

Nettleseren inkluderer utviklerverktøy, Developer Tools, som blant annet består av en debugger, og som har muligheten til å vise hvilke CSS-verdier som påvirker et utvalgt område på websiden eller en gitt tagg i HTML-koden. I verktøyet kan man også bestemme hvilken gjengivelsesmodus nettleseren skal benytte på den aktuelle siden.

Ikke alle nettsteder vil forstå at Internet Explorer 8 er en ny versjon av nettleseren. Facebook, for eksempel, mente at vi benyttet IE6 og anbefalte oss å oppgradere til IE7, Firefox, Safari eller Flock.

Det har vært mye snakk om Internet Explorer og den manglende støtten for webstandarder. Acid-testene til Web Standards Project er delvis laget som utfordringer til Microsoft, selv om heller ingen andre nettlesere har greid testene på det tidspunktet testene ble lansert.

IE8 beta 1 greier Acid2-testen, som bildet nedenfor viser.

Acid3-testen, som ble gitt ut denne uken, var det derimot verre med. IE8 beta 1 greide bare 17 av deltestene.

Tester gjort av oss selv, noen av våre lesere og andre viser at de fleste nettlesere fra andre leverandører gjør det bedre:

Firefox 3.03b3: 61/100

Firefox 2.0.0.12: 50/100

IE6: 12/100

IE7: 11/100

Konqueror 4.01: 60/100

Opera 9.26: 46/100

Opera 9.5 BETA: 60/100

Opera 9.5 «siste build»: 65/100

Safari: 39/100

Safari 3.1 BETA for Windows: (525.12): 76/100

Webkit siste nightly: 89/100

At de nyeste testutgavene av Webkit og Safari gjør det bra, er kanskje ikke så overraskende. Utviklerne av disse var også svært raske med å lage versjoner som greide Acid2-testen.

Til toppen