DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Nå kan du lese nesten alle norske bøker utgitt før 2000 gratis på nett

Arbeidet med å digitalisere norsk litteratur er i mål.

Bokhylla.no gir tilgang til all norsk litteratur fra før 2000. En del av bøkene er imidlertid tilgjengelig kun fra Nasjonalbibliotekets lokaler, og noen fra andre norske bibliotekers lokaler.
Bokhylla.no gir tilgang til all norsk litteratur fra før 2000. En del av bøkene er imidlertid tilgjengelig kun fra Nasjonalbibliotekets lokaler, og noen fra andre norske bibliotekers lokaler.
1. feb. 2018 - 12:18
Vis mer

Nå kan du lese norske bøker utgitt til og med år 2000 gratis på nett, melder Nasjonalbiblioteket.

Norge er første land ut til å legge nasjonal litteraturarv ut på nett. Hele 250.000 titler er nå tilgjengelig for hele befolkningen.

Kulturminister Trine Skei Grande sier via pressemeldingen:

– Bred og enkel tilgang til litteratur på norsk er viktig for dannelse, demokratisk deltakelse, utvikling av språkfølelse og identitet. Bokhylla.no gir folk i Norge en unik tilgang til vår nasjonale kulturarv.

Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt og en avtale med rettighetshaverne gjennom Kopinor har muliggjort det hele.

– Takket være den enestående kompetansen som er bygget opp rundt digitalisering i Mo i Rana, har vi nå nådd et mål mange mente var umulig, sier direktør Aslak Sira Myhre.

Arbeidet har fått internasjonal oppmerksomhet. Og fem år etter at Nasjonalbiblioteket og Kopinor inngikk Bokhylla-avtalen, er den fremdeles unik i verdenssammenheng.

– Rettighetshavernes vilje til å inngå en avtale har vært en forutsetning, understreker Sira Myhre.

Nasjonalbiblioteket og Kopinor vil i løpet av 2018 undersøke muligheten for en utvidelse av avtalen, slik at bøker utgitt senere enn år 2000 også kan bli med.

Du kan prøve ut tjenesten på bokhylla.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.