DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Nå kan du lese nesten alle norske bøker utgitt før 2000 gratis på nett

Arbeidet med å digitalisere norsk litteratur er i mål.

Bokhylla.no gir tilgang til all norsk litteratur fra før 2000. En del av bøkene er imidlertid tilgjengelig kun fra Nasjonalbibliotekets lokaler, og noen fra andre norske bibliotekers lokaler.
Bokhylla.no gir tilgang til all norsk litteratur fra før 2000. En del av bøkene er imidlertid tilgjengelig kun fra Nasjonalbibliotekets lokaler, og noen fra andre norske bibliotekers lokaler.
1. feb. 2018 - 12:18

Fakta om Bokhylla.no

  • Bokhylla.no ble først lansert som et prøveprosjekt i 2009. Etter en avtale mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor fra 28. august 2012 ble tjenesten  permanent og utvidet til å omfatte alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000.
  • Bøkene på Bokhylla.no er fritt tilgjengelig for å leses på nett av alle med norsk IP-adresse. Bøker som ikke lenger er opphavsrettslig beskyttet, kan i tillegg lastes ned og skrives ut. Forfattere, andre opphavspersoner og forlag blir betalt gjennom den kollektive avtalen mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor.
  • Forfattere og forlag har gjennom avtalen anledning til å reservere seg mot å legge ut bøker.
    Per i dag er rundt 4 000 bøker holdt tilbake. Dette dreier seg stort sett om fagbøker og bøker
    som fremdeles har et kommersielt potensial.

Kilde: Nasjonalbiblioteket / Bokhylla.no

Nå kan du lese norske bøker utgitt til og med år 2000 gratis på nett, melder Nasjonalbiblioteket.

Norge er første land ut til å legge nasjonal litteraturarv ut på nett. Hele 250.000 titler er nå tilgjengelig for hele befolkningen.

Kulturminister Trine Skei Grande sier via pressemeldingen:

– Bred og enkel tilgang til litteratur på norsk er viktig for dannelse, demokratisk deltakelse, utvikling av språkfølelse og identitet. Bokhylla.no gir folk i Norge en unik tilgang til vår nasjonale kulturarv.

Nasjonalbibliotekets digitaliseringsprosjekt og en avtale med rettighetshaverne gjennom Kopinor har muliggjort det hele.

– Takket være den enestående kompetansen som er bygget opp rundt digitalisering i Mo i Rana, har vi nå nådd et mål mange mente var umulig, sier direktør Aslak Sira Myhre.

Arbeidet har fått internasjonal oppmerksomhet. Og fem år etter at Nasjonalbiblioteket og Kopinor inngikk Bokhylla-avtalen, er den fremdeles unik i verdenssammenheng.

– Rettighetshavernes vilje til å inngå en avtale har vært en forutsetning, understreker Sira Myhre.

Nasjonalbiblioteket og Kopinor vil i løpet av 2018 undersøke muligheten for en utvidelse av avtalen, slik at bøker utgitt senere enn år 2000 også kan bli med.

Du kan prøve ut tjenesten på bokhylla.no

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.