BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du lukte på Pamela online

Det kan sikkert fortone seg som et pirrende hjelpemiddel for noen og enhver, men hovedpoenget med oppfinnelsen iSmell er faktisk å vise hvordan nettet virkelig stinker.

27. okt. 2000 - 03:08


The Register











For Pamela kan jo også være ei ku - digitodays redaksjon kjenner til flere naut i Nord-Trøndelag som heter Pamela. Det finnes kyr som heter Pamela, Jurdis, Spenol, (Ellen) Horn og X3454Z.

Og Dagros selvfølgelig.

Men uansett navn - poenget er at med iSmell kan sikkert Småbrukarlaget - kanskje endog Bondelaget - legge ut fikse portrettbilder av hvert enkelt medlems kyr og griser og høner og hva-vet-vel-jeg, og forsøksvis gjengi hvordan hver enkelt skapning lukter.

Oppfinnelsen kan jo dessuten videreutvikles til å omfatte mer enn bare nettet. Siden vi snakker om digitalskapt lukt kan du selv tenke deg mulighetene: Lukt på sokkene til Solskjær i videospillet FIFA 2000, kjenn dunsten fra toalettscenen i DVD-filmen Trainspotting, nyt blomsterduften i e-butikken, bestill mat etter angen, eller rett og slett unngå å kjøpe musikk som stinker.

Mulighetene er mange.

En prototyp av iSmell ble presentert på Internet World i New York torsdag, og ifølge oppfinnerne i selskapet DigiScents, er det bare å plugge enheten inn i USB-porten på PCen og så laster du ned den nødvendige programvaren fra deres nettsted. iSmell-boksen har ei vifte innebygget i bunnen, og når nettsurferen klikker på et bilde - eksempelvis av Britney Spears - flyttes en bitteliten fil fra serveren til iSmell-boksen med beskjed om å blande luktpatronene i riktige Britney-lukt-doser. Vifta sørger så for at lukta spres raskt ut i rommet - faktisk raskere enn du rekker å si "hit me baby one more time".

Visstnok.

Ifølge The Register, som har luktet på prototypen, er iSmell fremdeles ikke mer presis i luktgjengivelsen enn at det er vanskelig å kjenne forskjellen på sjokolade og kaffe, men DigiScents har likefullt ambisjoner om å begynne salg av produktet til neste år.

Da vil det vise seg om de egentlig har særlig nese for business.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.