CHROMEBOOK

Nå kan du offisielt kjøre Chrome OS på PC og Mac – test selv 

Det nye operativsystemet Chrome OS Flex skal forvandle eldre PC-er til Chromebook.

Chrome OS Flex skal by på samme opplevelse som Chrome OS, lover Google.
Chrome OS Flex skal by på samme opplevelse som Chrome OS, lover Google. Foto: Google
16. feb. 2022 - 16:00

Googles eget operativsystem for PC-plattformen, Chrome OS, har hittil vært eksklusivt for Chromebook-maskinene, i alle fall i offisiell forstand, men det er det nå slutt på. En ny versjon av Chrome OS er nemlig lansert til både Windows-, Linux- og macOS-baserte maskiner.

Chrome OS Flex er navnet på det nye operativsystemet, som kunngjort via Google Cloud-hjemmesidene. Det kan lastes ned og testes allerede nå fra denne siden i en «early access»-utgave – som betyr at det ikke nødvendigvis fungerer helt knirkefritt ennå.

Nesten identisk med Chrome OS

En stabil versjon skal slippes i løpet av de kommende månedene, men Google har ikke oppgitt et konkret tidspunkt ennå.

Chrome OS Flex kan sveives i gang risikofritt fra en USB-pinne dersom du ikke har lyst til å foreta en vanlig installasjon og erstatte ditt eksisterende operativsystem. Det er sikkert smart med tanke på at mye arbeid ennå gjenstår.

Det nye operativsystemet har samme verktøy og grensesnitt som Chrome OS-utgaven, og Google opplyser at Flex bruker den samme kodebasen og laseringsrytmen som Chrome OS. 

Noen forskjeller er det likevel, hvorav den mest vesentlige trolig er at Chrome OS Flex ikke støtter Android-applikasjoner eller Google Play, slik Chrome OS-baserte maskiner gjør.

Google har satt sammen en liste over andre forskjeller som du kan finne på denne dedikerte støttesiden.

Basert på Cloudready

Chrome OS Flex er resultatet av Googles oppkjøp av selskapet Neverware i 2020. Neverware tilbyr et Chromium OS-basert operativsystem kalt Cloudready, som allerede har vært i bruk en stund av kunder.

Siden oppkjøpet har Google jobbet hardt med å integrere funksjonaliteten fra Cloudready inn i en ny utgave av Chrome OS – som altså ble Chrome OS Flex. Ifølge Google vil alle brukere av Cloudready automatisk bli oppgradert til Flex straks den stabile utgaven av operativsystemet foreligger.

Dersom man allerede er bruker av Cloudready har Google også opprettet en støtteside som forklarer forskjellen mellom Cloudready og Chrome OS Flex.

Om du har lyst til å teste Chrome OS Flex gratis kan du fylle inn kontaktinformasjon på denne siden for å motta instruksjoner om installasjon og annen informasjon.

Microsoft Surface Laptop SE med Windows 11 SE
Les også

Med Windows 11 SE skal Microsoft utfordre Chrome OS

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.