Nå kan du prøve IE9

Har fått lynrask vektorgrafikk og langt bedre støtte for andre webstandarder.

Nå kan du prøve IE9
Bilde: Harald Brombach

LAS VEGAS (digi.no): Microsoft kom som ventet med den aller første offentlig tilgjengelige testversjonen av Internet Explorer 9 under selskapets MIX-konferanse som arrangeres i Las Vegas denne uken.

Nettleseren er på ingen måte egnet for daglig bruk, men viser at løftene Microsoft kom med i fjor høst om forbedret ytelse og bedre støtte for webstandarder var ment på alvor.

Selve testversjonen har et svært enkelt brukergrensesnitt som strengt tatt bare gjør det mulig å åpne enkeltsider. Det mangler faner, adressefelt og det meste av funksjonalitet som man er vant med fra eldre IE-versjoner.

Dean Hachamovitch, som er sjef for IE-gruppen til Microsoft, fortalte pressen at dette i større grad vil komme på plass når IE9 nærmer seg betastadiet. Dagens utgave kalles «Plattform Preview» og skal først og fremst demonstrere hva Microsoft så langt har gjort med teknologiene under skallet.

Microsoft lover å komme med nye testversjoner med omtrent åtte ukers mellomrom i tiden framover.

Det som likevel er tilgjengelig i brukergrensesnittet, er et sett med ulike visningsmodi, som skal gjøre det mulig å vise nettsteder i IE9 på samme måte som de ville ha blitt vist i IE5, IE7 og IE8.

IE-sjef Dean Hachamovitch.
IE-sjef Dean Hachamovitch. Bilde: Harald Brombach

- Når man utgir en plattform så lover man til utviklerne at koden fortsatt vil kjøre, sa Hachamovitch, som forklaring på hvorfor dette stadig er inkludert. Microsoft har blitt kritisert for å tilby slik funksjonalitet i IE8 siden det kan redusere motivasjonen utviklere har til å oppdatere eksisterende nettsteder i henhold til webstandardene.

I vanlig visningsmodus skal IE9 derimot ha langt bedre støtte for flere webstandarder enn forgjengerne. Den største nyheten er kanskje støtten for vektorgrafikk-språket SVG (Scalable Vector Graphics). Dette vil gi webutviklere langt større muligheter til å lage 2D-grafikk i nettleseren som også kan manipuleres ved hjelp av JavaScript.

Den første testversjonen av Internet Explorer 9.
Den første testversjonen av Internet Explorer 9.

Det virker som om Microsoft faktisk kommer til å satse tungt på å gjøre 2D-grafikken til en attraktiv mulighet. Den omfattende presentasjonsmotoren i IE9 er bygget opp DirectX, noe som gjør at nettleseren får langt bedre tilgang til pc-ens grafikkort enn tidligere. Dette gjør at blant annet SVG-basert grafikk kan animeres med svært god ytelse.

Det samme gjelder også HTML5-video. Hachamovitch og Windows-sjef Steven Sinofsky demonstrerte blant annet at avspilling av to samtidige videoer med HD-oppløsning kan gjøres med langt mindre belastning av pc-ens CPU enn det Google Chrome benytter på bare én video.

En annen demo som viser den kraftig forbedrete grafikkytelsen i IE9, finnes på denne siden. Forskjellen er spesielt merkbar på maskiner med et brukbart grafikkort, når man øker antallet nettleserlogoer som vises.

IE9 har altså støtte for både audio- og video-elementene fra HTML5. Nettleseren støtter i alle fall foreløpig codecene H.264, AAC og MP3. Den skal kunne spille av videoene som tilby i HTML5-utgaven av Youtube, men selv om vi i vårt forsøkt krysset av for nettopp dette, ble videoene likevel spilt av i den Flash-baserte avspilleren.

Dermed er muligens også støtte for canvas-elementet på plass, selv om den klassiske demoen av dette ikke fungerer helt optimalt.*

Digi.no har denne uken skrevet om eksperimentet hvor Opera-logoen var blitt laget med nesten bare CSS. Enkelte av nettleserne greide dette temmelig bra, mens lanserte utgaver av IE viste O-en som en slags firkant.

Støtte for CSS-regelen border-radius er blant det som nå er inkludert i testversjonen av IE9. Nå er det i alle fall mulig å se at det er en O, selv om støtte for gradienter og skygger stadig er mangelfull eller fraværende. Dette kan dog skyldes bruken av Opera- og Firefox-spesifikke CSS-regler. Resultatet sees uansett nedenfor.

Den CSS-baserte Opera-logoen vist i testversjonen av IE9
Den CSS-baserte Opera-logoen vist i testversjonen av IE9

Noe av hensikten med de mye omtalte Acid-testene har vært å vise hvor dårlig det har stått til med Internet Explorers støtte for webstandarder. Flere nettlesere fullfører den nyeste av testene, Acid3, med glans, mens IE8 gjør det svært dårlig med 20 av 100 poeng. Testversjonen av IE9 greier nå 55 av de 100 testene, men Hachamovitch fortalte at dette resultatet vil bedre etter hvert som mer støtte for standardene kommer på plass.

Testversjonen av IE9 greier 55 av 100 deltester i Acid3-testen.
Testversjonen av IE9 greier 55 av 100 deltester i Acid3-testen.

Det aller mest i IE9 bygges ifølge Hachamovitch opp på nytt fra bunnen av. Dette gjelder også den nye JavaScript-motoren «Chakra», som skal kunne kjøre JavaScript langt raskere enn dagens utgave. Ifølge Hachamovitch er motoren optimalisert for å kjøres på flerkjernesystemer og «kompilerer» JavaScript i bakgrunnen på en annen kjerne enn den eller de resten av nettleseren benytter.

Det loves nå også at IE9 skal kunne håndtere XHTML-dokumenter på riktig måte.

En ting som faktisk er på plass i testversjonen, er utviklerverktøyene. Disse har blitt utvidet med en ny fane for inspeksjon av nettverktrafikken som skapes når en webside åpnes eller oppdateres i nettleseren. Her kan man blant annet se rekkefølgen og tidsmåling av elementene som lastes ned når man åpner en webside.

IE9s utviklerverktøy har blitt utvidet med en ny nettverksrelatert fane.
IE9s utviklerverktøy har blitt utvidet med en ny nettverksrelatert fane.

Denne første offentlig tilgjengelige testversjonen av IE9 kan nå lastes ned til Windows Vista og Windows 7 fra denne siden. Nettleseren fungerer side om side med andre IE-utgaver.

Det vil ikke komme noen IE9-versjon til Windows XP. Ifølge Hachamovitch skyldes dette at operativsystemet mangler nødvendig funksjonalitet innen både sikkerhet og ytelse.

På den samme siden som testversjonen kan lastes ned, har Microsoft lagt ut lenker til en rekke demonstrasjoner av nyhetene som er implementert til nå.

Under pressekonferansen i går ville ikke Hachamovitch si noe om hvilke videre planer selskapet har for IE9 eller hva som er ventet lanseringsdato. Men lite tyder på at lanseringen vil kunne skje før tidlig i slutten av neste halvår. Det gir Microsoft tid nok til ytterligere å forbedre webstandardstøtten. Men samtidig gir det Microsofts konkurrenter mulighet til å øke forspranget igjen. For eksempel er det velkjent at både Opera Software og Mozilla jobber med å bygge inn støtte for maskinvareakselerert 2D-grafikk i nettleserne, men i tillegg skal nettleserne også få støtte for 3D-grafikk gjennom WebGL, en kommende webstandard hvor Microsoft i alle fall foreløpig ikke er bidragsyter.

    Les også:

* Microsoft har ikke kunngjort støtte for canvas. AMD hevdet dette i dette blogginnlegget, men har trukket påstanden tilbake igjen

Les mer om: