BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du prøve Opera 11

Åpner samtidig slusene for tredjeparts utvidelser til nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2010 - 12:22

Opera Software kom i dag med en alfaversjon av den kommende Opera 11. I denne utgaven fokuseres det først og fremst på den nye støtten for utvidelser, noe som gjør det mulig for tredjepartsutviklere å lage egne tilpasninger til brukergrensesnittet i nettleseren.

Utvidelsene kan lages med HTML, CSS og JavaScript og pakkes i en zip-fil sammen med en XML-basert konfigurasjonsfil og eventuelle ikon- og grafikkfiler. Utvidelser til andre nettlesere skal kunne flyttes til Opera ved hjelp av noen mindre justeringer. Dette gjelder nok ikke de XUL-baserte utvidelsene til Firefox. Men de Jetpack-baserte utvidelsene til Firefox, samt utvidelsene til blant annet Google Chrome, er alle basert på de samme teknologiene som Opera nå tar i bruk.

I spesielt Firefox har mange til tider opplevd redusert ytelse og høy minnebruk dersom man tar installerer mange utvidelser. Opera Softwares Aleksander Aas opplyser i dette blogginnlegget at selskapet har tatt i bruk noen metoder som skal fjerne behovet for flere DOM-omgivelser i hver fane, og som derfor skal redusere minnebruken.

Aas skriver videre at selv om utvidelsene, som vil bli tilbudt gjennom selskapets katalog for dette, vil bli testet av selskapet, så vil sikkerheten til syvende og sist avhenge av om man kan stole på utvikleren. I første omgang vil ikke utvidelsene ha tilgang til innholdet i faner med HTTPS-innhold.

I skrivende stund er 16 utvidelser til Opera 11 tilgjengelige i Opera Extensions-katalogen, men antallet ble økt mens artikkelen ble skrevet. Utvidelsene inkluderer FastestTube, Opera to Phone (med støtte for Android) og Yr.no forecast.

En introduksjon for utviklere som ønsker å lage utvidelser til Opera, finnes her.

Andre nyheter i Opera 11 alpha er et nytt bokmerkefelt, mulighet for å laste pluginbasert innhold kun når brukeren klikker spesifikt på det, samt bedre organiseringsmuligheter av e-post.

Det loves enklere installasjon enn tidligere, enda raskere JavaScript-motor og støtte for HTML5 server-sent events og websockets.

Det er også kjent av Opera 11 vil støtte maskinvareakselerert grafikk, blant annet gjennom WebGL-standarden.

Opera 11 alpha er tilgjengelig for Windows, Mac og Linux på denne siden. Det loves enklere installasjon enn tidligere og også mulighet for USB-installasjon.

Opera Software har i dag også offiselt åpnet programmeringsgrensesnittet til synkroniseringstjenesten Opera Link. Selskapet har nå utgitt biblioteker for Java og Python som gjør det enklere for tredjepartsutviklere å lage egne applikasjoner som benytter Opera Link-tjenesten. En gjennomgang av hvordan en slik applikasjon kan lages, finnes i denne artikkelen.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.