FORBRUKERTEKNOLOGI

Nå kan du selv velge den mest miljøvennlige leveringen av varer

Svanemerket lanserer miljøkrav for netthandelstransport.

Ved å svanemerke noen alternativer kan forbrukeren få oversikt over hva som er den eller de mest miljøvennlige leveringsalternativene.
Ved å svanemerke noen alternativer kan forbrukeren få oversikt over hva som er den eller de mest miljøvennlige leveringsalternativene. Foto: Svanemerket
18. apr. 2023 - 09:00

For første gang er det nå mulig for transportbransjen å miljømerke deler av tjenesten sin med Svanemerket. Dermed kan forbrukere som handler på nett velge levering som sikrer både lavere klimagassutslipp og bedre arbeidsforhold. 

Det kommer frem i en pressemelding fra Svanemerket, som er Nordens offisielle miljømerke.

– Netthandelen har økt kraftig de siste årene, noe som har ført til mer transport og dermed høyere klimagassutslipp. Samtidig vet vi at stadig flere forbrukere ønsker å ta mer miljøvennlige valg, men at de synes det kan være vanskelig. Nå håper vi at dette blir enklere, sier Cathrine Pia Lund,
administrerende direktør i Svanemerket, i pressemeldingen.

Mindre utslipp

Svanemerkets miljøkrav til netthandelstransport er omfattende når det gjelder klima og energieffektivitet.

Torgeir Waterhouse og Pål Wien Espen i samtale under Inside Telecom-konferansen i Oslo 22. november 2023.
Les også

Vil at bredbåndsbransjen skal forplikte seg til å samarbeide

Transportselskapene må blant annet begrense bruken av fossilt drivstoff ved å øke andelen fornybart drivstoff, og gå over til elektrisitet.

– Vi forventer at de største aktørene, som bruker store mengder drivstoff, går foran og satser på mer miljøvennlig levering, sier Lund.

Krever god dokumentasjon

For å sikre god etterlevelse av regelverket og at sjåførenes rettigheter blir ivaretatt, må de som vil svanemerke sin transporttjeneste dokumentere at de oppfyller omfattende krav til dette.

– Transportbransjen kan utgjøre en stor forskjell, både når det gjelder klima og arbeidsforhold. I tillegg vet vi at forbrukerne er lei av grønnvasking, og trenger hjelp til å navigere i jungelen av grønne påstander. Svanemerket levering vil gjøre det enklere både for nettbutikkene, transportørene og forbrukerne å ta gode miljøvalg. Nå blir det spennende å se hvem som blir
den første aktøren som svanemerker tjenesten sin, sier Lund.

Les også

Eltel utvider med Equinor: Ny avtale er verd 235 millioner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.