Nå kan du spore en mobilbruker

Snart lanseres det en ny tjeneste som viser deg hvor en mobilbruker er - med denne godkjennelse.

Snart lanseres det en ny tjeneste som viser deg hvor en mobilbruker er - med denne godkjennelse.

Telenor og Netcom har lenge tilbudt posisjoneringstjenester, for en moderne basestasjon kan fortelle både noenlunde retning og avstand til brukeren som er koblet opp.

Dette holder arbeider nykommeren Autozeek med å utnytte, skriver VG. Selskapet skal snart lansere et opplegg for å la bedrifter holde rede på sine lastebiler - og foreldre på sine barn.

Tjenesten vil når den lanseres, la foreldre få jevnlige varslinger hvor barnet. Den internett-baserte tjenesten lar også foreldre sette opp kart med soner. Forlater barnet sonen(e) får man en varsel per SMS. (Se bildet.)

Den store begrensningen er presisjonen.

- Presisjonen er på 30-300 meter i bynære strøk med god mobildekning, forteller Marius Nielsen, daglig leder i Autozeek til digi.no. GPS gir bedre presisjon, men GSM fungerer også innendørs, blant annet i garasjer, handlesentere og skoler.

Autozeek og Telenor har sammen laget et strengt sikkerhetsopplegg de mener skal hindre misbruk av systemet. Autozeeks system fungerer bare med Telenor-baserte mobiler.

- Eier av mobiltelefonen må signere på en erklæring om at man godtar sporing. For barn er det da far eller mor som er eier og signerer, forklarer Nielsen.

- Dette skal ikke kunne misbrukes, du kan skru det av med å sende en SMS til oss. Du kan jo også skru av telefonen.

I tillegg har Telenor lagt inn en ekstra sikkerhetssystem.

- Autozeek har en vanlig såkalt CPA-avtale med oss, noe vi er pålagt å gi alle som følger norsk lov. Men vi sender en SMS til mobilen som blir sporet med jevne mellomrom med informasjon om dette, forteller Esben Tuman Johnsen, pressetalsmann i Telenor Mobil til digi.no.

- Vi ønsker at disse tjenestene skal være til nytte og forsøker å legge til rette for at den ikke skal misbrukes eller komme på avveie. Vi overvåker og har derfor alltid mulighet til å overstyre tjenesteneleverandørene som har avtale med oss, påpeker han.

Autozeeks systemer skal skal snart lanseres, men du kan allerede nå lese mer på deres nettsider www. autozeek.no.

I tillegg til sporing via GSM, planlegger selskapet også å lansere "mobiltelefoner" for maskiner, for eksempel dyrt anleggsutstyr, som skal sende poisjonenen sin med jevne mellomrom. Dette skal redusere tyveri, som er et stort problem.

Til toppen