Nå kan du stole på GPS-posisjonene

I går åpnet president Clinton den militære posisjonerings-systemet GPS. Nå er bommen på maks 10, ikke 100 meter.

I går åpnet president Clinton den militære posisjonerings-systemet GPS. Nå er bommen på maks 10, ikke 100 meter.

Med et tastetrykk åpnet president Clinton veien for en hel generasjon nye mobiltelefoner og mobile datamaskiner. For nå vil maskiner med GPS-mottaker kunne lage datatjenester som forteller deg nøyaktig hvor du er, hvor fort du beveger deg og hvor du skal gå. Les hele pressemeldingen

"Du er på gatehjørnet Karl Johan og Skippergata. Gå nordover 150 meter og inn på utendørs-kaféen, så treffer du sjefen din". Dette vil neste generasjon mobiltelefoner med GPS-mottaker kunne fortelle deg.

GPS-mottakere gir deg med et tastetrykk din posisjon på jordkloden i tre dimensjoner og fart/retning. Dette kan mottakerne gjøre ved å motta ekstremt nøyaktige tidssignaler fra et nettverk av amerikanske satellitter. Dette har gjort at GPS er blitt vanlig i fly, lastebiler, taxier, fritidsbåter og tursekker.
Les:
Nyttig for "barn" og fulle menn
Biler skal få Internett-adresse
Putter Aftenposten på det digitale kartet
Men hittil har det amerikanske forsvaret med vilje lagt inn et handikapp - den sivile versjonen av GPS gir en posisjon med opp til 100 meter feil. GPS er egentlig flinkere - de militære får posisjoner med 10 meters feil.


Det hyggelige er at fra og med i går ble alle GPS-mottakere, gamle og nye, mer nøyaktig.

Den amerikanske regjeringen har diskutert åpningen av GSP i fire år - man deler jo ut et superaktig navigasjonssystem til potensielle fiender. I avstandskampen i moderne krigføring må man vite både hvor en selv og fienden er. Men dette er ikke så stort problem. USA har en annen sikkerhetsmekanisme - Pentagon kan skru av den sivile delen av GPS, noe man vurderte under Gulf-krigen.

Amerikanske analytikere tror at bruken av GPS vil doble seg i løpet av tre år og bli et marked verd 70 milliarder kroner.

Til toppen