Nå kan du ta i bruk Java 8

Men de fleste bør vente.

Nå kan du ta i bruk Java 8
Java 8, både språket og plattformen, er nå tilgjengelig. Men foreløpig er det bare utviklere som anbefales å ta i bruk den nye utgaven. Bilde: Oracle

Egentlig har Java 8 vært tilgjengelig i mer enn en uke, men det var først i går at den nye utgaven ble offisielt lansert av Oracle. Selskapet beskriver lanseringen som den viktigste Java-utgivelsen til nå fra selskapet. Som kjent ble Java utviklet av Sun Microsystems inntil selskapet ble kjøpt av Oracle i 2010. Java 7 kom i juli 2011.

Java er både et programmeringsspråk og et sett med ulike plattformer. Gårsdagens lansering omfattet blant annet Java Platform, Standard Edition 8 (Java SE 8), Java Platform, Micro Edition 8 (Java ME 8) og relaterte utgivelser av Oracles Java Embedded-produkter.

Java 8 har blitt kraftig forsinket. I 2010 var planen at den nye versjonen skulle komme i 2012. Til tross for at det ble avgjort at deler av den planlagte Java 8-funksjonaliteten ikke skal implementeres før i Java 9, var det i april i fjor klart at Java 8 ikke ville komme før i mars 2014. Den tidsplanen har dermed holdt.

Foreløpig er Java 8-plattformen offisielt bare utgitt for utviklere. Dette er ifølge Oracle gjort for å sikre at det ikke er noen store problemer knyttet til utgivelsen, før den også gis ut for vanlige brukere. Det kan være applikasjoner og tjenester som ikke fungerer så godt med Java 8. Ved å gi utviklere tilgang til den nye versjonen en stund før vanlige sluttbrukere, har utviklerne mulighet til å rydde vekk problemene før Java 8 tas i bruk av de vanlige brukerne.

Det er likevel mulig for alle å laste ned og ta i bruk Java 8-plattformen fra denne siden.

Java 8 kommer med en rekke nyheter. Blant de viktigste er støtte for lambdauttrykk, et nytt programmeringsgrensesnitt for tid og dato, JavaScript-motoren Nashorn og en rekke sikkerhetsforbedringer. En mer omfattende gjennomgang finnes her.

Ifølge Oracle vil Java SE 8 bidra til økt produktivitet for utviklere og betydelig bedre applikasjonsytelse på grunn av blant annet redusert «boilerplate»-kode (standardtekst), enklere modeller for parallellprogrammering og mer effektiv bruk av flerkjernede prosessorer.

Ifølge Oracle finnes det ni millioner Java-utviklere globalt og mer enn tre milliarder enheter som er utstyrt med Java-teknologi.

Videoen nedenfor er et opptak av gårsdagens lansering.

    Les også:

Les mer om: