Nå kan du ta i bruk TV-systemet Joost

Nå er Joost, TV-systemet fra gutta som skapte Kazaa og Skype, åpnet for fri nedlastning.

Nå kan du ta i bruk TV-systemet Joost
Bilde:

KORREKSJON, digi beklager: For et ukjent antall brukere, blant annet journalister i digi.no, var det i går kveld mulig å laste ned Joost, men dette ser nå ut til å være endret etter kort tid og nå må man igjen være invitert.

Et av de mest beryktede prosjektene for tiden er nå ute åpnet opp for fri nedlastning og bruk. Joost har hittil vært tilgjengelig for utvalgte beta-brukere, men ble i kveld åpnet opp i det stille for almenheten.

Oppstusset skyldes at det er Niklas Zeenstrøm og Janus Friis, gründerne av først fildelingsprogrammet Kazaa og så IP-telefonisuksessen Skype, som står bak prosjektet. Skype ble solgt til EBay for 1,8 milliarder dollar, men gründerne har langt fra lagt seg på stranden for det.

Ideen er ikke uventet tuftet på samme grunnmur som de to forrige produktene fra Zeenstrøm og Friis som tok verden med storm.

Også Joost bruker peer-to-peer-teknikk, denne gangen for å spre video/tv-innhold over nettet. Brukerne henter altså TV-programmene hos hverandre i stedet fra en sentral server.

Dette skal gjøre det mulig å spre TV-sendinger til et fritt antall brukere over det åpne internett, noe som med vanlig teknikk er umulig, selv med det heftigste linjene og serverne. Systemet er dog i beta og digi.no opplever at TV-sendingene hakker litt.

Her kan du lese vår test og se bilder fra Joost-systemet.

Foreløpig finner du dog ikke så mye innhold. Det store spørsmålet er om Skype-gründerne klarer å overbevise den vanlige TV-bransjen om å la dem spre sitt innhold, eventuelt med reklame-innslag.

For Skype-gründerne har bedyret at innholdet som skal spres denne gangen skal være lovlig.

Her kan du laste ned Joost, som foreløpig bare finnes i en Windows-versjon.

;