UTVIKLING

Nå kan du teste 64-bit Chrome

Lover bedre hastighet, sikkerhet og stabilitet.

En 64-bit-utgave av Google Chrome for Windows er under utvikling og blir trolig lansert til høsten. Det er uklart om det snart også vil komme 64-bit utgaver til andre operativsystemer, inkludert Android og Chrome OS. En OS X-utgave har lenge vært under utvikling, mens Chrome for Linux lenge har blitt tilbudt i både 32- og 64-bit utgaver.
En 64-bit-utgave av Google Chrome for Windows er under utvikling og blir trolig lansert til høsten. Det er uklart om det snart også vil komme 64-bit utgaver til andre operativsystemer, inkludert Android og Chrome OS. En OS X-utgave har lenge vært under utvikling, mens Chrome for Linux lenge har blitt tilbudt i både 32- og 64-bit utgaver.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. juni 2014 - 09:54

Google er i ferd med å utvikle en 64-bit-versjon av nettleseren Chrome for Windows. Allerede er den tilgjengelig i Dev- og Canary-kanalene.

Google lover at det er flere store fordeler med 64-bit-utgaven, som etter alt å dømme vil være den utgaven selskapet vil tilby til de fleste Windows-brukerne om ikke så lenge.

Allerede har Googles egne tester vist at 64-bit-utgaven gir forbedret ytelse. Ikke minst gjelder dette grafikk- og multimedieinnhold, hvor man i gjennomsnitt har sett 25 prosent bedre ytelse. Det skal være flere årsaker til dette, inkludert mer nyere instruksjonssett og mer moderne prosessor- og kompilatoroptimaliseringer.

Sikkerheten skal også være forbedret, spesielt i Windows 8 hvor man kan utnytte funksjonalitet som High Entropy ASLR.

– De ekstra bitene gjør det også mulig med bedre forsvar for utnyttelsesteknikker som JIT-spraying, samt økt effektivitet for våre eksisterende sikkerhetsmekanismer, som heap-partisjonering, skriver programvareingeniøren Will Harris.

Også stabiliteten til 64-bit-utgaven skal være forbedret, uten at det forklares hvorfor. Men Google har observert at krasjraten for renderingprosessen, hvor webinnholdet prosesseres, er nesten halvparten så høy som med 32-bit Chrome. Det er positivt.

Plugins

Tidligere var pluginsstøtten en viktig årsak til at 64-bit nettlesere i liten grad ble brukt, i alle fall i Windows. 64-bit nettlesere støttet ikke 32-bit plugins, og 64-bit plugins var en sjeldenhet. Dette har nå endret seg.

– Alle eksisterende utvidelser og Native Client-innhold bør kunne fungere uten problemer. 64-bits NPAPI-plugins som Oracle Java og Microsoft Silverlight fungerer også. Derimot støttes ikke 32-bit NPAPI-plugins, og vi vil ikke legge til støtte fordi vi planlegger å fjerne hele NPAPI-støtten ved utgangen av dette året, forteller Google-talskvinnen Veronica Navarrete til CNET News.

Andre nettlesere

Et flertall av de andre nettleserne er faktisk tilgjengelige i 64-bit-utgaver og har vært det lenge. Safari for OS X har vært 64-bit siden 2009, mens en 64-bit utgave av Internet Explorer har vært tilgjengelig i alle fall siden 2005. Opera 12 er også tilgjengelig i 64-bit-utgave. De nyere, Blink-baserte utgavene er derimot kun tilgjengelige i 32-bit-utgaver. Men dette kan raskt endre seg siden Google og Chromium-prosjektet nå altså utvikler 64-utgaver av nettopp Blink og Chromium.

Til CNET News forteller Vladimir Vukicevic i Mozilla at 64-bit utgaver av Firefox er tilgjengelige for i alle fall Windows i Nightly-kanalen, men at den automatiske testplattformen til Mozilla ennå ikke er ferdig konfigurert for denne utgaven. Når dette er fullført, skal stiftelsen fortelle mer om planene for 64-bits Firefox for Windows.

Det finnes dog en separat uavhengig 64-bit-utgave av Firefox for Windows som heter Waterfox.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.