UTVIKLING

Nå kan du teste Internet Explorer 10

Microsoft er klar med første testversjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. apr. 2011 - 10:05

Microsoft kom i går kveld med den første testutgaven av Internet Explorer 10. Dette skjedde under MIX-konferansen som arrangeres i Las Vegas denne uken.

I likhet med de første testutgavene av Internet Explorer 9, er Platform Preview-utgaven av IE10 utstyrt med et svært enkelt brukergrensesnitt. Til gjengjeld kan den installeres side om side med eldre versjoner av nettleseren.

Gårsdagens utgivelse var ventet, men er samtidig en bekreftelse på at Microsoft ikke har tenkt å hvilke på sine laurbær denne gangen. Dersom selskapet holder samme utviklingstakt som med IE9, vil IE10 bli lansert om under et år.

Siden IE10 Platform Preview knapt har noe brukergrensesnitt, er alle nyhetene plassert godt under skallet. Foreløpig er det dog ikke så mange.

Best oversikt over nyhetene finner man i utviklerguiden som Microsoft har utgitt.

Der går det fram at Microsoft har bedret støtte for Cascading Style Sheets Level 3 (CSS3) i denne utgaven, og da først og fremst typiske layout-moduler.

Den ene av disse er ikke så overraskende, nemlig Grid Alignment eller Grid Layout. Et første utkast til spesifikasjonen for denne ble publisert av W3C i forrige uke. Det er Microsoft som står bak spesifikasjonen, og selskapet må være ganske sikre på at spesifikasjonen ikke vil bli endret, siden den allerede er implementert i IE10. Selskapet har gjentatt ganger sakt at det ikke vil implementere ikke-stabile standarder i den vanlige utgaven av nettleseren.

Derimot tilbyr selskapet noen egne versjoner på HTML5Labs-nettstedet for testing av kommende, men uferdige webstandarder. For øyeblikket kan prototyper med støtte for henholdsvis WebSockets, IndexedDB, File API og Media Capture API lastes ned og testes.

Tilbake til IE10 Platform Preview. Denne støtter også CSS3-modulen Flexible Box Layout (Flexbox), som i likhet med Grid Layout er et alternativ til de layoutmodiene som er definert av CSS2.1 i forbindelse med display-egenskapen. Flexbox skal være spesielt nyttig når man ønsker at den relative posisjonen og størrelsen til elementer skal forbli konstant, selv om skjermstørrelser og størrelsen på nettleservinduet varierer eller endres. Ifølge Microsoft skal bruk av Flexbox redusere behovet for å bruk floats, noe som er mer komplisert å få til.

Spesifiseringen av Flexbox ledes av redaktører fra blant annet Mozilla og Microsoft, men også blant annet Apple og Google bidrar.

CSS3 Multi-column Layout støttes også. Utviklingen av denne har kommet en del lenger enn de to øvrige, det dreier seg om en kandidatspesifikasjon. Den beskriver hvordan man med stilsett kan deklarere at innholdet i et element skal fordeles over flere kolonner.

Den fjerde og siste CSS3-nyheten i IE10 så langt, er støtte for gradienter i bakgrunnsgrafikken. Både lineære, radiale og gjentakende gradienter støttes. Også de fleste andre nettlesere har eksperimentell støtte for gradienter, noe som kan testes på denne siden.

I tillegg til dette, har IE10 Platform Preview støtte for ECMAScript 5 (ES5) strict mode. Dette er en mer restriktiv variant av JavaScript med en noe annerledes semantikk og strengere parsing. Bruk av dette er ment å forbedre feilsjekkingen og å identifisere skript som kanskje ikke vil være kompatible med framtidige versjoner av JavaScript.

I de to siste versjonen av Internet Explorer har nettleseren hatt støtte for det Microsoft kaller kompatibilitetsmodus. Dette skal gjøre det mulig for nettleseren å vise innhold som ikke følger standardene, men som i stedet er tilpasset eldre utgaver av Internet Explorer. Microsoft fortsetter denne tilnærmingen også i IE10 Platform Preview, men har nå også støtte for en IE9-modus.

Blant hovednyhetene i IE9 var maskinvareakselerasjon av store deler av webinnholdet, hvor mye av jobben overlates til pc-ens grafikkprosessor. Dette må sies å ha vært en svært vellykket satsing. Også de nyeste versjonene av Chrome og Firefox har slik støtte, men ligger ofte et godt stykke bak Internet Explorer når det gjelder grafikkytelse, i alle fall i Microsofts egne tester. Den nye Paintball-testen er et eksempel på dette.

IE-sjef i Microsoft, Dean Hachamovitch, gjentar i et blogginnlegg i går at denne ytelsen er oppnådd ved at man har droppet å støtte Windows XP, som fortsatt er den klart mest brukte versjonen av Windows globalt. Det bekrefter Microsoft i dette blogginnlegget.

Robert O'Callahan i Mozilla mener dog at den svakere ytelsen til Firefox 4 i disse testene ikke skyldes grunnleggende svakheter i arkitekturen til nettleseren, men i stedet skyldes mindre feil og noen dårlig implementerte funksjoner og moduler. I alle fall noe av dette vil bli rettet i kommende versjoner av nettleseren.

I blogginnlegget skriver Hachamovitch også det følgende:

The only native experience of the Web and HTML5 today is on Windows 7 with IE9.

Dette har fått enkelte til å reagere.

Microsoft planlegger å gi ut nye Platform Preview-utgaver av IE10 med åtte til tolv ukers mellomrom. Det er ikke usannsynlig at noen av teknologiene som omtales med HTML5labs-nettstedet vil komme med innen lanseringen. Hachamovitch lover dessuten at CSS3 Transitions og CSS3 3D Transforms vil bli støttet.

IE10 Platform Preview kan lastes ned til Windows Vista og nyere fra denne siden.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.