BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan du teste Opera Turbo

Skal gi raskere og billigere nedlasting av websider.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. mars 2009 - 10:51

Opera Software kom i dag med en testversjon av selskapets Opera Turbo-funksjonalitet. Dette er en løsning som spesielt er interessant for brukere som bare har tilgang på en treg Internett-forbindelse eller en Internett-forbindelse hvor man betaler per megabyte man laster ned. Oppkobling via mobilnettet kan et eksempel på begge deler.

Opera Turbo tilbyr noe av det samme som Opera Mini, som reduserer datamengden som må sendes til nettleseren for å vise websider. Men dette gjøre på en måte som er beregnet for større skjermer enn det man finner på en mobiltelefon.

Den versjonen av Opera Turbo som nå er tilgjengelig, er en tidsbegrenset tjeneste som kjøres fra Opera Softwares egne servere. Selskapet planlegger dog å selge programvaren som ligger bak til bedrifter, for eksempel mobiloperatører, som kan tilby løsningen som en egen tjeneste til kunder eller ansatte.

For å få Opera Turbo til å fungere, må man laste ned en spesiell utgave av Opera 10. Det er er snakk om en alfaversjon som foreløpig bare er tilgjengelig for Windows og Mac OS X på denne siden. Opera Turbo-støtten skal være en del av framtidige desktop-versjoner av nettleseren.

Til forskjell fra Opera Mini, endrer ikke Opera Turbo innholdet på websidene. I stedet brukes en teknikk som kalles Opera Web Optimization Proxy. I hovedsak sørger denne for å komprimere bildene på sidene, slik at de blir lettere å laste ned. Men det er ikke snakk om tapsfri komprimering, så bildekvaliteten kan bli betydelig redusert.

Det samme bildet vist i Opera med (øverst) og uten (nederst) Opera Turbo. Kvaliteten på bildene kan ha blitt ytterligere forringet på grunn av vår bildebehandling.
Det samme bildet vist i Opera med (øverst) og uten (nederst) Opera Turbo. Kvaliteten på bildene kan ha blitt ytterligere forringet på grunn av vår bildebehandling.

Dynamiske webteknologier som Ajax og Flash vil ikke sendes gjennom komprimeringsserveren, men innhold som krever plugins vil ikke bli lastet automatisk.

Heller ikke kryptert trafikk vil sendes via komprimeringsserverne, men ruten utenom. Dette betyr at nettleseren kommuniserer direkte med SSL-nettsteder.

I dette blogginnlegget lover Opera Softwares Roberto Mateu at selskapet utover å generere statistikk over bruken av Opera Turbo, ikke vil ta vare på informasjon som kan knyttes til en enkelt bruker.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.