FIREBASE

Nå kan Firebase Cloud Messaging også brukes på weben

Skal gjøre det enklere å sende push-meldinger til nettlesere.

Firebase Cloud Messaging-tjenesten til Google støtter nå webapplikasjoner, i tillegg til mobilapper for Android og iOS.
Firebase Cloud Messaging-tjenesten til Google støtter nå webapplikasjoner, i tillegg til mobilapper for Android og iOS. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. okt. 2016 - 15:20

Google kunngjorde i går at selskapet har utgitt et JavaScript-bibliotek som gjør det mulig å bruke push-meldingstjenesten Firebase Cloud Messaging (FCM) i vanlige webapplikasjoner. Til nå har den kun støttet applikasjoner for Android, iOS og Chrome.

Mens Firebase er et sett med utviklerrettede nettskytjenester som Google kjøpte opp i 2014, har Firebase Cloud Messaging helt siden lanseringen i 2012 vært en tjeneste Google selv har utviklet og tilbudt. Fram til mai i år het den Google Cloud Messaging, da den ble gjort til en del av Firebase-plattformen. 

Les mer: Google samler enda mer funksjonalitet i Firebase

Kommende standarder

Webutgaven av FCM tar i bruk den kommende W3C-standarden Push API, som gjør det mulig å sende en pushmelding til en webapplikasjon selv om applikasjonen eller nettleseren er inaktiv. I klienten tas meldingen imot av en bakgrunnsprosess – en «service worker». Denne sørger for at meldingen blir mottatt og eventuelt vist til brukeren, for eksempel som en «web notification»

Meldingene kan sendes til enkeltenheter, til enheter som tilhører en definert gruppe, eller til enheter hvor brukeren har valgt å abonnere på visse emner, for eksempel varsler om ekstremvær.

Hvordan det hele kan tas i bruk, vises i videoen nedenfor.

Les også: Chrome åpner for kringkasting av meldinger mellom nettleserfaner

Ikke full nettleserstøtte

En forutsetning for å bruke FCM på weben er selvfølgelig at alle aktuelle nettlesere støtter den. Primært avhenger dette av støtte for nevnte Push API og Service Workers. Foreløpig støttes denne teknologien bare av Firefox, Chrome og andre nettlesere som støtter Chrome-motorer som Blink og V8. Men ifølge Google har Microsoft kunngjort planer om støtte for Push API i Edge, og Samsung Browser skal også få tilstrekkelig støtte etter hvert. 

Men Push API er overhodet ikke nevnt på statussiden for WebKit, renderingmotoren Safari er basert på.

Det er selvfølgelig mulig å sende pushmeldinger uten å bruke FCM. Men FCM skal gjøre det enklere, blant annet ved å ta seg av slik som kryptering av selve meldingsdataene og de mer krevende delene ved Service Workers.

Men det er ikke gratis å benytte Firebase når bruken overstiger «hobbynivået».

Les også: Slik er Microsofts planer for Edge-nettleseren

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.