BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan Internet Explorer 9 lastes ned

Lar deg hindre nettsteder fra å følge med på hva du leser på nett.

Digi.no vist i Internet Explorer 9.
Digi.no vist i Internet Explorer 9.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mars 2011 - 09:03

Microsoft gjorde i morgentimene i dag tilgjengelig den niende utgaven av selskapets nettleser, Internet Explorer. Dette er blant de største oppgraderingene av nettleseren til nå, og i alle fall én det har vært store forventninger til.

Om IE9 faktisk innfrir forventningene og greier å stoppe flukten over til andre nettlesere, vil tiden vise. For vanlige brukere betyr det trolig mest at websider ser bra ut i nettleseren de bruker, og at nettleseren har den funksjonaliteten brukerne har behov for.

IE9-utgivelsen er nok minst like interessant for utviklere, som nå kan ta i bruk nyere webstandarder uten å måtte lage like mange spesialtilpasninger for Internet Explorer som tidligere. Microsofts IE-avdeling snakket om «én kode» i store deler av fjoråret. Med det mente de at den samme koden skal fungere på tvers av alle nettlesere. I praksis betyr det at nettleserne faktisk følger de vedtatte webstandardene på en måte som samspiller, og Microsoft har levert en del deltester til W3C som på sikt kan bidra til bedre interoperabilitet mellom nettlesere.

I tillegg til utvidet og bedre gjennomført støtte for webstandarder, er det tre hovedområder som Microsoft har lagt spesiell vekt på under utviklingen av IE9. Det er hastigheten, fokus på innholdet og personvern.

Hastighetsforbedringene har spesielt kommet på to områder. IE9 støtter maskinvareakselerasjon av tekst, video og 2D-grafikk på websider. Dessuten har den nye JavaScript-motoren Chakra ført til at mange større webapplikasjoner oppleves som raskere enn i de tidligere utgavene av Internet Explorer.

Maskinvareakselerasjonen oppgis som årsak til at IE9 ikke tilbys til eldre operativsystemer enn Windows Vista. Men de mange Windows XP-brukerne vil få tilgang til mye av den samme funksjonaliteten ved å velge for eksempel den kommende Firefox 4, som støtter maskinvareakselerasjon også i Windows XP.

Brukergrensesnittet til IE9 er gjort mer minimalistisk. Målet er at mest mulig av plassen på skjermen skal vies webapplikasjonene og -sidene som brukeren ønsker å se.

IE9 er tett integrert med brukergrensesnittet til Windows 7. Gjennom funksjonene «Pinned Sites» («Festede områder» kalles dette på norsk) og JumpList kan brukerne opprette snarveier til nettsteder på oppgavelinjen og åpne disse uten først å måtte åpne selve nettleseren. Innholdet i disse menyene kan for en stor grad kontrolleres av det enkelte nettstedet ved hjelp av metatagger på sidene. Typisk vil nettstedene kunne inkludere snarveier til ulike seksjoner på nettstedet eller til de mest besøkte eller interessante sidene.

Brukergrensesnittet i IE9 gir i utgangspunktet liten plass til å ha mange faner åpne på en gang, men det er mulig å få vist fanene på en egen linje i stedet for ved siden av det kombinerte adresse- og søkefeltet.

Livet på weben kan være ganske utsatt. Nettlesere inkluderer stadig mer funksjonalitet som skal beskytte brukerne mot ulike trusler, og Internet Explorer 9 er intet unntak. Gjennom Tracking Protection gjør IE9 det mulig å hindre leverandører av innhold som vises på mange ulike nettsteder, for eksempel Facebook, å spore bevegelsene brukeren gjør på nettstedet. Microsoft har foreslått overfor W3C å gjøre denne funksjonen til en åpen webstandard.

ActiveX er en Internet Explorer-teknologi stadig er omdiskutert fordi den kan utgjøre en alvorlig sikkerhetstrussel. I IE9 kan brukerne blokkere ActiveX-kontroller helt og eventuelt kun åpne for dette på nettsteder brukerne stoler på.

Dersom innholdet i en fane i IE9 får fanen til å henge, skal ikke dette påvirke bruken av de andre fanene eller nettleseren generelt.

Når det gjelder støtten for webstandarder, har IE9 fått støtte for viktige deler av HTML5, CSS3, ECMAScript 5 og DOM. SVG (Scalable Vector Graphics) støttes også. En populær, men lite grundig test over standarder som støttes, finnes her. Ved å besøke siden med nettleseren, kan man se hvilke webstandarder som i alle fall til en viss grad støttes. Ikke alt som nettleserne testes på er like aktuelt, mens andre deltester viser at Microsofts IE-team fortsatt har en del å gjøre framover.

Internet Explorer 9 er tilgjengelig på nærmere 40 språk på denne siden. Den tilbys i 32- og 64-bit-utgaver. Brukere av x64-utgavene av Windows kan velge hvilke utgave de vil benytte, men ifølge denne artikkelen er det vanligvis en fordel å bruke 32-bits utgaven uansett. Laster man ned 64-bit-utgaven, så følger også 32-bits-utgaven med. Og det er denne som benyttes som standard.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.