JUSS OG SAMFUNN

Nå kan kineserne blogge nesten fritt

Siden jordskjelvet i pinsen har nettsensuren i Kina tatt en ny og interessant vending.

19. mai 2008 - 12:23

Ifølge en gjennomgang nyhetsbyrået AP har gjort, er det mye som tyder på at jordskjelvet på annen pinsedag har ført til en oppsiktsvekkende endring i Kinas nettsensur: Bloggere får utfolde seg nærmest fritt, gjennom Internett, tekstmeldinger og lynmeldinger.

Ifølge AP er mange av innleggene kritiske til myndighetene og til hjelpearbeidet.

Den britiske avisen Times bekrefter et stort antall kritiske blogginnlegg etter jordskjelvet.

Fenomenet bekreftes av professor i journalistikk Xiao Qiang ved University of California, Berkeley, som løpende overvåker ytringer på det kinesiske Internett. Spesielt nevnes det at nettstedet FanFou nå flommer over av brukergenerert innhold. Andre tjenester der kinesere får ytre seg med stor frihet er Tianya og sina.com.

Ved et tilfelle gikk representanter for myndighetene med på å stille opp i en usensurert nettdebatt med vanlige folk om hvorfor så mange skoler raste sammen under skjelvet.

Helt fritt fram er det dog ikke.

Det offisielle kinesiske nyhetsbyrået bekrefter at innlegg er blitt slettet, og at 17 personer er advart eller anmodet om å be om unnskyldning etter å ha lagt ut meldinger med uriktig informasjon eller som er egnet til å undergrave tilliten i befolkningen.

Kinesisk politi har advart mot et kjent fenomen etter ulykker i vesten: Spam som ber folk sende penger til ofre, gjennom kontoer kontrollert av svindlere.

I en artikkel som Newsweek publiserte i helgen, om opptredenen til den kinesiske statsministeren Wen Jiabao, ble det beskrevet hvordan mange journalister blogget mer eller mindre kontinuerlig, og hvordan deres skriverier ble formidlet videre av medier over hele Kina. Disse bloggene var jevnt over svært positive til statsministerens innsats i redningsarbeidet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.