Nå kan Open XML-filer åpnes i Firefox

Dokumenter fra Word 2007 skal nå kunne vises i nettleseren.

Nå kan Open XML-filer åpnes i Firefox

Dokumenter fra Word 2007 skal nå kunne vises i nettleseren.

Microsoft har et ønske om å bevise at selskapets nyeste Office dokumentformater kan benyttes uavhengig av om brukerne har Microsoft Office eller ikke.

I mars lanserte Microsoft derfor Document Interoperability Initiative (DII) hvor selskapet har invitert industriledere og representanter for bedrifter til et samarbeid om å identifisere, teste og utvikle løsninger som skal kunne overvinne barrierer innen interoperabiliteten mellom dokumenter, først og fremst Microsoft nyere, XML-baserte Office-format, som selskapet nå kaller enten Open XML Format eller Office Open XML Format eller OpenXML Document, alt på den samme siden.

Uansett er det snakk om versjonen som ble standardisert gjennom ECMA, ikke den nyere ISO/IEC-standarden, som ennå ikke er blitt implementert.

Et resultat av DII-arbeidet har nå ført til at Microsoft i samarbeid med selskapet MindTree er i ferd med å lage et tillegg til nettleseren Firefox, som skal kunne oversette fra Open XML-formate til HTML og vise resultatet i nettleseren. Det tekniske løsningen som benyttes, ventes også å kunne brukes i andre nettlesere, for eksempel på mobiltelefoner.

Foreløpig har det bare kommet en tidlig versjon av OpenXML Document Viewer-pluginen til Firefox, en «Community Technology Preview». Den kan lastes ned fra denne siden og er tilgjengelig for Windows- og Linux-utgavene av Firefox 3.

Foreløpig ser det ut til at det bare er Microsoft Word 2007-dokumenter som støttes. Pluginen skal blant annet kunne oversette fonttyper, bilder, tekststiler, diagrammer, tabeller og hyperlenker.

I løpet av våren 2009 skal det komme en forbedret utgave med støtte for flere nettlesere, blant annet Opera.

OpenXML Document Viewer utgis som åpen kildekode med Microsoft Public License (MS-PL).

Microsoft kunngjorde i går også at versjon 2.5 av Open XML/ODF Translator nå er tilgjengelig. Dette er et tillegg til Microsoft Office XP og nyere som gjør det mulig å åpne og lagre dokumenter med OpenDocument format (ODF) i versjon 1.1 av standarden.

Blant nyhetene i denne versjonen er forenklet installasjon, diagramforbedringer i regneark, et sett med ODF 1.1-kompatible maler som skal sikre bedre oversettelse mellom formatene, i tillegg til bedre funksjonsstabilitet. Mer informasjon om Open XML/ODF Translator finnes på denne siden.

Den tredje nyheten fra Microsofts DII er et utviklingssett (SDK) for Java-utviklere som vil jobbe med Open XML-dokumenter. Dette er en del av Apache POI-prosjektet som ble igangsatt i juni 2007. Dette prosjektet har som mål å tilby rene Java-biblioteker for å kunne lese og skrive til filer i Microsofts formater. Mer informasjon om dette finnes på denne siden.

    Les også:

Til toppen