BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan Opera 10 lastes ned

Mange nyheter i den norske nettleseren.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. sep. 2009 - 08:10

Opera Software kunngjorde klokken 8 i dag at versjon 10 av selskapets nettleser, Opera, kan lastes ned. Dette er en stor oppgradering av produkter som inkluderer en rekke nyheter, både over og under skallet.

Det er likevel enkelte nyheter som skiller seg ut.

Den ene er Opera Turbo, en teknologi som kan bidra til betydelig raskere nedlasting av websider over trege Internett-forbindelser. Dette oppnås ved at mye av innholdet komprimeres på servere hos Opera Software før de sendes videre til brukerens nettleser. Dermed reduseres mengden data som må sendes over. Opera Turbo skal selv kunne oppdage når linjen man befinner seg på er av den trege sorten.

Brukergrensesnittet i Opera har fått en modernisering i versjon 10. Dette er i gjort i samarbeid med designeren Jon Hicks, som tidligere har vært tilknyttet blant annet Mozilla.

Under fanene i Opera 10 er det et lite «håndtak». Drar man i dette med musen, gjøres fanene om til små websideminiatyrer, som brukeren kan velge størrelsen på. Disse skal gjøre det enklere for brukeren å finne tilbake til riktig fane.

Opera 10 med websideminiatyrer i fanefeltet
Opera 10 med websideminiatyrer i fanefeltet

I tillegget til dette loves det at Speed Dial-funksjonen i nye faner i større grad kan tilpasses av brukeren, som blant annet kan legge til eget bakgrunnsbilde.

Opera 10 leveres nå med stavekontroll for 51 ulike språk, selvfølgelig inkludert norsk.

E-postklienten skal ha fått en solid overhaling og skal være raskere og mer effektiv å bruke.

En viktig nyhet er muligheten for automatiske oppdateringer av nettleseren. Fram til nå har brukerne måttet laste ned og installere oppdaterte Opera-versjoner manuelt, men heretter skal dette gå mer eller mindre av seg selv. Nettlesere er populære angrepspunkter for kriminelle, så det er viktig at man bruker en versjon uten kjente sårbarheter.

Opera Software skal også ha jobbet mye med å forbedre visningshastigheten til Opera 10 og benytter versjon 2.2 av presentasjonsmotoren Presto. Selskapet oppgir at den nye versjonen av nettleseren skal være omtrent 40 prosent raskere enn Opera 9.6, noe som kan forbedres ytterligere med Opera Turbo. Det loves dessuten bedre minnehåndtering, som tilpasser seg brukerens maskin. Om dette er tilstrekkelig for å komme i ytelsesteten igjen, vil vise seg.

Opera 10 har nå støtte for CSS3 Webfonts og får full score i Acid3-testen.

En oversikt over alle nyhetene i Opera 10 er tilgjengelig via denne siden.

Selve nettleseren kan lastes ned her.

Operas nettsted virker litt tynget av interessen. Vi anbefaler derfor leserne våre å gå rett til denne FTP-serveren ved Universitetet i Tromsø. Windows-versjonen finnes her, Linux-versjonene finnes her, Mac-versjonene finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.