Nå kan «skaperne» prøve Windows 10

Testversjon for Raspberry Pi 2 kan lastes ned.

Nå kan «skaperne» prøve Windows 10
Slik ser det ut når man kjører Windows 10 på en mini-pc. Bilde: Steve Troughton-Smith/Twitter

Det har lenge vært kjent at Windows 10 vil få en egen utgave for små enheter, rettet mot entusiaster som ønsker å eksperimentere med tingenes internett, hjemmebasert utvikling og andre formål. 

Nå har den første testversjonen av operativsystemet blitt sluppet. Det heter Windows 10 IoT Core Insider, og denne kan legges inn på knøtte-pcer som Raspberry Pi 2.

Vi testet nye Raspberry Pi 2 nylig.

Samtidig inngår Microsoft et partnerskap med maskinvare- og programvaremakeren Arduino, som blant annet produserer et sett med kort som kan benyttes av alle som ønsker å utvikle interaktive prosjekter. Arduino-kortene kan bruke en rekke sensorer for å tolke den fysiske verden, slik at de passer perfekt til løsninger knyttet til tingenes internett. 

Samarbeidet med Microsoft betyr at Arduino-produkter vil være sertifiserte for Windows 10, og kunne benytte seg av alle mulighetene programvaren har å by på, for eksempel et kjent grensesnitt, tilgang til nettsky-tjenester, behandling av bilder, tilkobling til andre Windows 10-baserte eneheter og lignende. 

Microsoft innrømmer at denne første testversjonen er fremdeles uferdig, og ønsker seg tilbakemeldinger fra flest mulig brukere. Mer informasjon om utvikling for tingenes internett finnes her.

Ny desktop-versjon

Samtidig slippes det nok en testversjon av Windows 10 for fullverdige datamaskiner. Denne fokuserer på en del utseende-relaterte endringer. Først og fremst Aero Glass, et visuelt effekt mange brukerne har savnet. Det ble fjernet i Windows 8, men vil nå potensielt vende tilbake i Windows 10, avhengig av tilbakemeldinger fra brukere. Det legges også til nye animasjoner til menyflisene. 

Det er ytterligere justeringer til Continuum-grensesnittet for berøringsbruk, samt Cortana, som får noen nye funksjoner og tettere integrasjon med Startmenyen.