Nå kan Ubuntu 12.04 lastes ned

Populær Linux-distribusjon i ny femårs-utgave.

HUD-grensesnittet (Head-Up Display) i Ubuntu 12.04 LTS.
HUD-grensesnittet (Head-Up Display) i Ubuntu 12.04 LTS. (Bilde: Ubuntu)

Populær Linux-distribusjon i ny femårs-utgave.

Den første av årets to store Ubuntu-utgivelser ble i dag klar for nedlastingen. Dette er en LTS-utgave (Long Term Support), den første på to år. LTS-merket betyr at denne utgaven vil bli støttet og oppdatert i lengre tid enn ordinære Ubuntu-utgivelser – som støttes i minst 18 måneder. Tidligere ble LTS-utgavene for desktop støttet i tre år, mens LTS-utgavene av Ubuntu Server ble støttet i fem. Fra og med denne versjonen er supporttiden fem år for begge.

Digi.no har allerede omtalt to av de viktigste nyhetene i Ubuntu 12.04 LTS «Precise Pangolin», HUD-grensesnittet hvor søk har fått en større rolle enn tidligere, og det semantiske skrivebordet.

Video Lens-funksjonen er også ny. Den gjør det mulig å søke etter og spille av videoer på tvers av en rekke ulike kilder, inkludert lokal harddisk og YouTube.

Jo-Erlend Schinstad i Ubuntu Norge demonstrere noe av dette i denne videoen (som bør sees med full HD-oppløsning).

Ubuntu Desktop har inkluderer en rekke andre, mindre nyheter, som er oppgitt her. Dette inkluderer blant annet bedre maskinvarestøtte, forbedrede systemverktøy, samt en del oppdateringer og endringer i de medfølgende applikasjonene.

Under utviklingen av Ubuntu Server er det blitt lagt særlig vekt på utrulling, stabilitet og kvalitet. Blant nyhetene er at den nyeste OpenStack-utgivelsen er inkludert med støtte for blant annet MAAS (Metal as a Service), det samme er noe uferdige AWSOME (Any Web Service over Me), en felles løsning for utrulling og administrasjon av nettskytjenester på tvers av både Amazon EC2 og OpenStack. En oversikt over nyhetene finnes her.

Informasjon om hva som er nytt i de noe mer spesielle Ubuntu-variantene, som Kubuntu og Edubuntu, finnes her.

Ubuntu kan forøvrig testes rett i nettleseren ved å besøke denne siden. Eksisterende brukere kan oppgradere til Ubuntu 12.04 LTS ved å følge oppskriften på denne siden.

    Les også:

Til toppen