Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kan Windows 8 lastes ned

Og ikke bare av utviklere.

Brukergrensesnittet tidligere kjent som Metro er og blir den dominerende nyheten i Windows 8.
Brukergrensesnittet tidligere kjent som Metro er og blir den dominerende nyheten i Windows 8. Bilde: Microsoft

Som planlagt gjorde Microsoft den ferdige utgaven av Windows 8 tilgjengelig for nedlasting for TechNet- og MSDN-abonnenter (Microsoft Developer Network) i går kveld. Dette skjedde to uker etter at selskapet erklærte at programvaren er produksjonsklar (RTM).

Men det er ikke nødvendig å være abonnement for å få testet det nye operativsystemet. Microsoft har i tillegg gjort Windows 8 Enterprise tilgjengelig i en testversjon som kan brukes i 90 dager. Denne versjonen kan lastes ned fra denne siden. Norsk er ikke blant språkene som tilbys med denne utgaven. Men brukerne må installere Windows 8 på nytt, dersom man etter tre måneder fortsatt ønsker å ta i bruk en fullversjon av operativsystemet.

På den samme siden, som interessant nok fortsatt heter «Downloads for Metro style app development» – Microsoft skal jo angivelig ha avlivet Metro-navnet – finnes det også en lenke til nedlastingssiden for Visual Studio Express 2012 for Windows 8, altså gratisutgaven av Microsoft utviklingsverktøy.

MSDN-abonnenter og enkelte andre kan dessuten laste ned fullversjonen av Visual Studio 2012. Mer informasjon om dette finnes på denne siden.

Microsoft Visual Studio 2012.
Microsoft Visual Studio 2012. Bilde: Microsoft

Noen av dem som allerede har rukket å teste den ferdig utgaven av Windows 8, forteller at det ikke er veldig mye nytt siden siste testutgave.

En del av applikasjonene og brukergrensesnitt-elementene har fått mindre ansiktsløftninger, og Windows Store skal nå være komplett med bedre søk og mulighet for å kjøpe applikasjoner.

Modig

Man kan mene hva man vil om brukergrensesnitt-endringene i Windows 8, men Microsoft har her tatt et modig skritt for å fornye Windows. Metro-grensesnittet – som det tydeligvis fortsatt kalles på Microsofts nettsted – er mottatt med både begeistring og forargelse. Hvorfor kan man ikke velge bort den Metro-startskjermen og få tilbake startmenyen, dersom man ønsker det?, spør mange. Det har kommet meldinger om at denne muligheten ville bli helt borte med RTM-utgaven. Men dette er tilsynelatende ikke bekreftet ennå.

Svaret finnes kanskje i nevnte Windows Store, som kun skal tilby Metro-/Modern UI-baserte applikasjoner. Prisen på selve operativsystemlisensen ventes å bli betydelig redusert med Windows 8, noe oppgraderingskostnaden på 39,99 dollar allerede antyder. I stedet hentes en økende del av inntektene fra nettopp Windows Store, som er det eneste stedet man vil få kjøpt Metro-baserte applikasjoner. Microsoft vil kreve mellom 20 og 30 prosent av omsetningen. En del går bort i driftskostnader, men Windows Store kan bli en betydelig inntektskilde for Microsoft dersom brukerne først velger å ta i bruk Windows 8.

I første omgang må Microsoft hjelpe brukerne med å forstå at det er flere fordeler enn ulemper med Windows 8 framfor Windows 7 og eldre. Det er noe som ikke er like åpenbart for alle.

Oppdatert: Vi kom i skade for å skrive at testversjonen av Windows 8 kan oppgraderes til en fullversjon. Dette stemmer ikke..

    Les også: