BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kommer Bluetooth - sakte, men sikkert

Etter mange falske starter, kommer nå Bluetooth joggende, ikke spurtende, mener TDK.

28. mai 2002 - 12:01

TDK Systems Europe leverer Bluetooth-kopling til en rekke kjente telefoner og hånd-PC-er, blant annet fra Nokia, Sony, Ericsson, Motorola, Palm og Compaq, i tillegg til en universell USB-Bluetooth-plugg til PC.

Noen av enhetene går under eget merke, andre kommer på markedet som OEM-vare. Noen av løsningene er spesielt hendige: Bluetooth til Palm kommer i form av små enheter som klikkes til hånd-PC-ens for- og underside. Den til Nokia-telefoner er nedfelt i et batteri som erstatter den telefonen leveres med opprinnelig.

Dave Curl. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Dave Curl. Foto:  Eirik Rossen

- Bluetooth går sakte men sikkert framover, sier PR-sjef Dave Curl til digi.no i det han sprer ulike eksempler utover møtebordet. Den lille dingsen med ledning, som ser ut som en mikrofon, er en Bluetooth-kopling til PC-ens USB-utgang.

Curl bruker ikke ordet "kopling". Det han framhever med Bluetooth, er den rike muligheten til å formidle tjenester i nærområdet. Derfor er programvaren like viktige som selve den fysiske koplingen.

- Muligheten blir stadig bedre. Versjon 1.3 av Bluetooth standardiserer for eksempel håndteringen av tale. Trådløs formidling over en infrarød forbindelse er på vei ut. Det ser vi klare tegn på allerede, for eksempel leveres Sonys Vaio bærbare PC-er nå utelukkende med innebygget Bluetooth. I Apples nyeste operativsystem, Mac OS X, er det en generisk driver for Bluetooth. Neste oppgradering av Windows XP vil få noe tilsvarende. Den generiske driveren vil gjøre det enklere å etablere forbindelsen mellom ulike Bluetooth-apparater.

Bluetooth fikk et dårlig rykte etter det grandiose, men mislykkede forsøket med en egen Bluetooth-hall på CeBit-messen i Hannover i mars i fjor, der alle besøkende fikk utlevert Bluetooth-hånd-PC-er på prøve.

Les også

Tilkobling med Bluetooth til ulike apparater,. <i>Foto: Eirik Rossen</i>
Tilkobling med Bluetooth til ulike apparater,. Foto: Eirik Rossen

- Vi holdt oss unna den hallen, og sørget for egen utstilling og demonstrasjon i en annen hall.

Curl forsikrer at teknologien er langt mer stabil og enklere i bruk enn dengang, i Bluetooths oldtid. Han liker særlig å demonstrere hvordan programvaren kan utnytte forbindelsen til et stort antall tjenester.

- Bluetooth på PC betyr at PC-en kan tilby andre apparater tilgang til serieporter, faste eller oppringte nettverk, filoverføring, databasesynkronisering og så videre. Skriver du et Office-dokument, kan det formidles direkte til et annet apparat i nærområdet direkte fra Word, Excel eller Powerpoint. Forbindelsen mellom en PC eller en hånd-PC-en og en mobiltelefon kan gjøre det mulig å bruke apparatet med den beste innskrivingen til å forfatte tekstmeldinger eller redigere mobiltelefonens kontaktliste.

Egnet programvare gjør det også mulig å benytte hånd-PC-er med Bluetooth på en helt ny måte. Curl nevner for eksempel "chat"-programmer, i tillegg til interaktive spill.

- Øyeblikksmeldinger på Palm over Bluetooth kan være et effektivt middel for en til en kontakt mellom møtedeltakere.

Og tenk hvor entusiastiske skolelever blir når det tradisjonelle lappesystemet kan erstattes med trådløs "chat".

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.