BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kommer den digitale helsepennen

Til tross for mange års fokus på digitale helsesystemer, dominerer papirflyten. Nå kommer mellomløsningen.

9. juni 2005 - 13:18

Hele helsevesenet skal digitaliseres som en del av Sosial- og Helsedirektoratets strategiplan, kalt S@mspill 2007. Planen skal forene det elektroniske arbeidet i helsesektoren og måler kost og nytte av tiltak som settes inn.

Digitalisering av helsevesenet anses som Norges største IT-prosjekt og forventes å kunne gi en innsparing på hele en milliard kroner i året.

Men det norske helsevesenet ligger langt etter. Norske sykehus er på langt nær papirløse i dag, til tross for at man har snakket om elektroniske pasientjournaler i ti år.

Sykehusene er fortsatt preget av et skjemavelde med opptil 700 forskjellige skjemaer til ulike formål. Det kan være alt fra forordninger, medisinering, rekvisisjon av prøver og pasientjournaler.

Nå skal en ny høyteknologisk penn fra HP hjelpe til med et mer effektivt helsevesen. HP og det Porsgrunn-baserte selskapet Cardiac har inngått en samarbeidsavtale som skaper nye muligheter for informasjonsoverføring i helsesektoren.

Den nye teknologien gjør det mulig å overføre håndskrevne notater elektronisk i løpet av sekunder og dermed utnytte både den digitale teknologien og papirbaserte skjemaer. Framgangsmetoden krever lite opplæring som kan være en fordel for helsepersonell som tradisjonelt har stort gjennomtrekk.

Teknologien er sømløs. Med den digitale pennen kan pasientinformasjon skrives i en fei på skadestedet og overføres direkte til den helseinstitusjon som mottar pasienten. Her benytter personellet spesialdesignede (intelligente) skjemaer som skrives ut på vanlig papir med en laserjet skriver. Ved utskrift påføres et knapt synlig punktmønster som gjør hele skjemaet identifiserbart. Punktmønsteret blir gjenkjent av den digitale pennen.

Pennen har blekk som en normal kulepenn, men også et lite innebygget kamera som fanger opp brukernes pennestrøk og lagrer dem i pennens minne. Når pennen settes i dokkingstasjon i for eksempel en ambulanse, vil den håndskrevne informasjonen automatisk bli oppdatert i sykehuset datasystem.

Løsningen antas å gi store besparelser for helsesektoren, og har i stor grad vært prøvd ut på sykehusene i Frankrike og Sveits.

Markedsdirektør Roar Haugeland i HP viser til en undersøkelse, der sykehusene kan spare mellom 60 til 80 prosent av kostnadene ved digital organisering av data.

I tillegg vil løsningen gjøre informasjonsflyten mer sikkert. Undersøkelser viser at skjemaer blir liggende både lenge og ofte blir borte ved skriveren. Medisinske journaler blir så ofte som i fem til ti prosent av tilfellene feilarkivert.

Administrerende direktør Morten Andresen i Cardiac forteller at de nå vil levere løsningen til kvinne/barn-senteret på St.Olavshospitalet og åtte sykehus i Helseregion Midt-Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.