Nå kommer en smartmobil for blinde

Kan erstatte en rekke separate hjelpemidler.

Nå kommer en smartmobil for blinde
Project Ray-mobilen tilbyr brukergrensesnitt og tjenester som er spesielt tilpasset blinde og svaksynte. Bilde: Qualcomm

Smartmobiler begynner å bli allemannseie i mange land, men enkelte grupper er utelukket fra fordelene med en slik enhet. Blinde og svaksynte er blant disse. Men nå ser det ut til at også denne gruppen snart kan ta i bruk smartmobiler.*

Israelske Project Ray har sammen med brikkeprodusenten Qualcomm utviklet smartmobilen Ray, som er beregnet for nettopp blinde og svaksynte.

I utgangspunktet er det snakk om en temmelig standard Android-mobil som er utstyrt med et spesielt brukergrensesnitt som skal være enkelt å bruke i blinde. Enheten skal kunne erstatte en mengde relativt kostbart spesialutstyrt for blinde og svaksynte, inkludert lydbokleser, fargeleser, navigasjonsverktøy, musikkspiller og punktskriftleser.

Mobilen er under felttesting med hundre deltakere i Israel.

– Brukergrensesnittet definerer et nytt språk for menneske-maskin-samhandling som fra bunnen av er bygget for synsfri bruk, sier Boaz Zilberman, administrerende direktør i Project Ray, i en pressemelding.

Project Ray-mobilen tilbyr brukergrensesnitt og tjenester som er spesielt tilpasset blinde og svaksynte.
Project Ray-mobilen tilbyr brukergrensesnitt og tjenester som er spesielt tilpasset blinde og svaksynte. Bilde: Qualcomm

– Brukeren berører enhver posisjon på skjermen, og denne posisjonen blir så startspunktet for å velge en lydbok, meldingsutveksling eller annen aktivitet. Navigasjon er muliggjort med noen få, enklere fingerbevegelser i ulike retninger. Telefonens innebygde vibrasjonsmuligheter og talefunksjonalitet gir brukeren tilbakemeldinger, og brukergrensesnittet tilpasser atferden basert på brukerens ønsker og brukermønster, forteller Zilberman.

Mobilen støtter en rekke tjenester, inkludert vanlig taletelefoni, tekstmeldinger som leses opp for brukeren, objektgjenkjennelse, navigasjon, sosiale medier, fjernassistanse, lydboklesing og andre fritids- og underholdningstilbud.

Mobilen er i alle fall i første omgang tilpasset israelske brukere. Den er blant annet integrert med Sentralbiblioteket for blinde, svaksynte og funksjonshemmede i Israel, slik at abonnenter kan laste ned bøker og tidsskrifter via mobilnettet i stedet for å få det tilsendt som CD-kopier.

Videoen er utgitt av Qualcomm. Den er på hebraisk, med engelsk tekst.

Qualcomm viser til WHO, som opplyser at det finnes 39 millioner blinde og 246 millioner svaksynte i verden. 65 prosent av disse er mer enn 50 år gamle. Omtrent 90 prosent av disse i utviklingsland.

Det opplyses foreløpig ikke hva Ray-mobilen vil koste eller i hvilke land den vil tilbys. Men på Project Ray-nettstedet oppgis det at en nettbutikk vil åpne den 20. november.

* Som det opplyses i kommentarene til artikkelen, er det funksjonalitet i blant annet iPhone som gjør at den kan brukes av blinde..