TELEKOM

Nå kommer enda raskere VDSL2

Alcatel-Luncent lover hastigheter på opptil 100 megabit per sekund.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. sep. 2011 - 10:04

Alcatel-Lucent kunngjorde i forrige uke at selskapet er først til å tilby kommersielt tilgjengelig utstyrt for VDSL2 Vectoring. Dette er en teknologi som skal gi en betydelig økning nedlastingshastigheten for VDSL2.

VDSL2 Vectoring tar i bruk støykansellering, ikke ulikt det man finner i en del hodetelefoner, for redusere påvirkningen fra omkringliggende kabler. Med VDSL2 Vectoring blir krysstalen for hver linje i en DSL-kabel målt. Deretter tilføres en antifase til hver linje for å fjerne krysstalen.

Hvor rask forbindelse man kan får med VDSL2 Vectoring, avhenger blant annet av lengden for DSL-linjen. Ifølge Alcatel-Lucent skal nedlastingshastigheter på 100 megabit per sekund kunne oppnås over avstander på opptil 400 meter.

Men VDSL2 Vectoring bidrar også til at rekkevidden til VDSL2-teknologien økes, slik at 40 megabit per sekund kan støttes over linjer med lengde på opptil 1000 meter.

Vektorisering bidrar til bedre nedlastingshastighet både ved korte og lengre distanser. <i>Bilde: Alcatel-Lucent</i>
Vektorisering bidrar til bedre nedlastingshastighet både ved korte og lengre distanser. Bilde: Alcatel-Lucent

Alcatel-Lucent har i selskapets laboratorier oppnådd enda høyere hastigheter, 300 megabit per sekund over en strekning på 400 meter, ved å benytte både vektorisering, bunting av to kobberpar og Phantom Mode. Det sistnevnte gir økt hastighet ved at man etablerer et virtuelt trådpar på toppen av de to fysiske trådparene.

Det er også mulig å kombinere enda flere trådpar, dersom dette er tilgjengelig. Ved hjelp av seks trådpar og vektorisering, har Ericsson tidligere oppnådd hastigheter på over en halv gigabit per sekund over distanser på 500 meter.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.