Nå kommer gyromobilene

Må ikke forveksles med akselerometeret mobilen har i dag.

Mobiltelefon med innebygd 3-aksers gyroskop.
Mobiltelefon med innebygd 3-aksers gyroskop. (Bilde: InvenSense)

Må ikke forveksles med akselerometeret mobilen har i dag.

De fleste av dagens smartmobiler har innebygd akselerometer. Disse brukes blant annet til å snu skjermbildet fra portrett- til landskapsmodus. Mange har nok merket at dette går relativt tregt, noe som begrenser nytteverdien.

Rene akselerometerbaserte løsninger kan brukes i forbindelse med lineære bevegelser eller vippebegevegelser, men støtter i liten grad registrering av rotasjoner.

Det gjør derimot gyroskop, som måler vinkelhastigheten ved å registrere corioliskraften. Bevegelsene kalles gjerne roll, pitch og yaw, eller slingring, stamping og giring.

En video som demonstrerer forskjellen på akselerometere og gyroskoper finnes øverst til venstre på denne siden.

En mobiltelefon som er utstyrt med et system som samtidig kan prosessere både rotasjon og lineære bevegelser, gjør at brukerens bevegelser med mobilen i langt større grad kan benyttes til å kontrollere mobilen. Dette krever at mobilen både har akselerometer og gyroskop. Ifølge EE Times skal den første mobilen med et 3-aksers MEMS-basert (Micro Electro-Mechanical System) gyroskop skal komme på markedet i juni.

Det er visstnok ikke offentlig kjent hvilken mobiltelefon det er snakk om, men få blir vel overrasket dersom det er iPhone 4G som først bringer dette til markedet. Ifølge EE Times ventes MEMS-baserte gyroskoper å være standardutstyrt i smartmobiler innen 2012.

Gyroskoper er allerede svært vanlige i digitale kameraer, både for video og stillbilder. De brukes først og fremst i forbindelse med bildestabilisatoren og er både raskere og langt mer nøyaktige enn akselerometere. Det er ventet at det første bruksområdet for gyroskoper i mobiltelefoner vil være i tilknytning til kameraet.

Men selskapet InvenSense, som starter opp masseproduksjon av MEMS-gyroer i løpet av dette kvartalet, ser for seg at gyroen, sammen med akselerometeret, skal kunne redusere behovet for å bruke to hender når man betjener en moderne smartmobil, som typisk har berøringsskjerm.

I stedet for å sveipe over skjermen med fingeren, vrikker man bare litt på hånden som holder mobilen.

Videoen nedenfor viser noen av mulighetene gyroen gir en ombygget smartmobil, som også støtter noen andre sensorteknologier InvenSense tilbyr.

InvenSense tilbyr den nye sensoren for under 3,50 dollar til større kunder. Brikkene måler 4,0 x 4,0 x 0,9 millimeter.

Til toppen