Nå kommer holografisk minne

Datalagring i gjennomsiktige plastbiter har vært science-fiction og forskning i mange år. Nå planlegger Lucent slike produkter.

Nyhetene om forskjellige prøver og gjennombrudd i holografisk minne har fulgt IT-bransjen i årevis. Men nå mener det store IT-selskapet Lucent Technologies Inc at teknologien er klar for produktifisering. Sammen med Imation og tre venture-selskaper har Lucent startet InPhase Technologies.

Det nye selskapet skal ta holografisk lagring ut av forskningslaboratoriene og lage konkurransedyktige produkter. Bildet over viser en linse som brukes i arbeidet med å skrive data i holografisk minne på laboratoriet til Lucent.

Teknologien forsøker å lagre informasjon i plastblokker ved å lage punkter som reflekterer eller ikke reflekterer lys. Lagene med skrivbare punkter kan stables lagvis, noe gjør det mulig å lagre enorme mengder informasjon i små enheter. Slike lagringsteknikker er nødvendig hvis IT-bransjen skal kunne utvikle seg videre. Særlig innen lagring av store mengder video vil bli viktig.

Norske Opticom ASA arbeider med å løse de samme problemene, men på en helt annen måte. Selskapet lager tradisjonelle minnekretser i plast som skal stables lagvis.

Det store spørsmålet er hvilke priser InPhase klare å lage enheter til . For holografisk minne gir store løfter. Bell Labs, en del av Lucent, hevder at de klarer å lagre hele 300 Gb i en kube som måler en tomme på hver side. Dette er en ny rekord.

En av de store fordelene er at informasjonen kan lagres og leses lagvis, noe som gir svært høye lese og skrivehastigheter. Det eneste ulempene er at første generasjon ikke vil kunne overskrives flere ganger.

InPhase er ikke alene om arbeidet med holografisk minne. Gjennom DARPA sponser den amerikanske stat også forskningen til en annen gruppe. Her jobber IBM, Rockwell og Stanford University sammen.

Til toppen