KARRIERE

Nå kommer inderne til de norske IT-kundene

Konkurransen fra India er ikke lenger en fjern trussel. Nå flytter indiske IT-eksperter til Norge.

Norske IT-bedrifter klarer ikke å dekke etterspørselen fra kundene, og har over flere år satt ut oppdrag til lavkostland.

India, som utdanner 170 000 IT-eksperter fra høyskoler og universiteter hvert år, har lenge vært et foretrukket land til å håndtere norske IT-oppdrag.

Men mange har likevel vært skeptiske til at inderne jobber annerledes, ikke forstår den norske kulturen og at kunden kan miste nærheten til leverandøren.

Denne påstanden kan raskt bli gjort til skamme. På torsdag åpnet indiske Tata (TCS) sitt offisielle kontor på Skøyen med mål om å gå direkte på de norske kundene.

Til åpningen var både Indias IT-minister Kapil Sibal, Indias ambassadør Mahesh Jachdev, Tata-sjef og Tatas europeiske styremedlem invitert. Den indiske IT-ministeren varslet at Tata definitivt vil spisse konkurransen i Norge.

    Les også:

Schlumberger-selskapet WesternGeco i Asker er blant dem som allerede har svært gode erfaringer med indiske Tata-konsulenter.

Selskapet har siden mai 2005 hatt ni Tata-ansatte indere lokalisert i Asker, som har forpliktet seg til å jobbe for WesternGeco i minst tre år.

–I am more than happy with the Tata-consultants, forteller prosjektleder Israel Losada Salvador til digi.no på spørsmål om erfaringen så langt.

Foreløpig er det ni indiske IT-konsulenter, men den tiende er rett rundt hjørnet. Allerede innen nyttår håper Salvador å ha 15 indere på plass.

Salvador er ansvarlig for forskning innen seismikk på bakken, og det er på denne biten inderne er engasjert. Men WesternGeco har mange andre avdelinger, og Salvador tror bare det er et tidsspørsmål før Schlumberger engasjerer flere indere på andre områder.

Mange av konsulentene har brakt med seg kone og barn som nå integreres i den norske kulturen og går på internasjonal skole.

– Jeg setter som et minimumskrav at inderne må være her tre år, og aller helst lenger. Foreløpig er det bare en som har reist hjem, av familieårsaker. De andre synes til å trives godt her i Norge, forteller han til digi.no.

Losada Salvador er selv fra Spania, men sluttførte sin masteroppgave på Bergen universitet. I Bergen ble han hentet til Schlumberger, og har nå bodd i Norge i seks år.

Han medgir at den tøffeste utfordringen er å finne kvalifiserte kandidater.

– Schlumberger er et kresent selskap som velger ansatte fra høyeste hylle. Vi går på de beste universitetene og velger kandidater derfra med toppkarakterer. Selv om Tata har vært behjelpelig med å dekke våre krav til IT-eksperter har vi helt spesielle behov som ikke er så lett å tilfredsstille, sier han.

Rekrutteringen skjer gjennom video-konferanser.

Mye av IT-systemene til WesternGeco er egenutviklet og går bare på et fåtall utvalgte plattformer.

Men Salvador er svært begeistret for sine indere og høyroser dem for sitt engasjement, pålitelighet og innsats.

Selv om Salvador ikke vil bekrefte lønnsnivået til de indiske konsulenter, medgir han at det «svarer seg» å engasjere Tata-konsulenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra