Nå kommer mobilen for blinde

Nå kommer den første mobiltelefonen som fra grunnen av er designet for blinde og svaksynte.

Nå kommer den første mobiltelefonen som fra grunnen av er designet for blinde og svaksynte.

Det er spanske Owasys som har utviklet mobiltelefonen 22C, som kommer i kommersielt salg i Spania allerede til uka.

Resten av verden må vente enda noen måneder før telefonen kommer i salg, men britene tester allerede ut teknologien: 22C demonstreres i disse dager i Birmingham, der det arrangeres en teknologikonferanse for blinde.

22C har ingen skjerm men benytter i stedet en tale-synthesiser som leser informasjonen som normalt ville vært vist på skjermen. Telefonen gir også høylytt uttrykk for hvilke taster som trykkes ned av brukeren, mobilen kan sende og motta tekstmeldinger og vil dessuten via tale kunne opplyse om navn eller nummer på vedkommende som ringer.

Produsenten Owasys, som for øvrig er etablert av tidligere Ericsson-ansatte, håper mobiltelefonen vil kunne prises til under 3000 kroner ute hos forhandler.

Mobilen er utviklet i nært samarbeid med blinde og svaksynte, og ifølge Owasys reflekterer det endelige produktet på en god måte alle tilbakemeldingene fra potensielle brukere.

Markeds- og salgssjef Fernando Aguirre i Owasys sier til BBC News Online at selskapet har som mål å selge omlag 20.000 enheter av 22C i Spania, og i hvert fall dobbelt så mange i UK.

- Vi så at det var deler av forbrukermarkedet som ikke ble spesielt godt dekket av de store mobilaktørene, og etter samtaler med den spanske interesseorganisasjonen for blinde, ONCE, og det britiske motstykket RNIB, ble det klart at det var et behov blant blinde og svaksynte for et slikt produkt, forteller Aguirre.

Ifølge Owasys er 22C det første i en serie med nisjeprodukter som selskapet vil lansere i tiden som kommer, uten at selskapet vil opplyse flere detaljer om hva slags produkter det er snakk om.

Til toppen