Nå kommer mobiler med raskere WLAN

Men kun i de dyreste modellene.

Nå kommer mobiler med raskere WLAN

Men kun i de dyreste modellene.

Bærbare pc-er har i lang tid hatt støtte for utkastene til IEEE 802.11n-standarden, som blant annet åpner for langt raskere overføring av data over trådløse nettverk (WLAN) enn de eldre og allestedsnærværende 802.11b/g-versjonene.

Også i mange litt dyrere mobiltelefoner er støtte for WLAN nærmest som standard å regne, men man skal lete lenge for å finne mobiler som støtter 802.11n. Det er blant annet kjent at maskinvaren til Google Nexus One støtter denne versjonen, men støtten er ikke aktivert. Trolig er situasjonen den samme for en del andre, nyere smartmobiler.

Ifølge analyseselskapet ABI Research hadde færre enn én prosent smartmobilene med WLAN-støtte også støtte for 802.11n. Men denne andelen ventes å øke betraktelig i årene som kommer.

ABI Research mener at minst 87 prosent av alle smartmobiler med støtte for WLAN også vil støtte 802.11n innen 2014. Samtidig advarer selskapet om at ytelsen nok ikke kan sammenlignes med den man kan oppnå med bærbare pc-er. I alle fall ikke i de første smartmobilene som tilbyr teknologien. Disse vil ofte kunne mangle MIMO-støtten (multiple-input and multiple-output) og andre avanserte forbedringer som har stor betydning for overføringshastigheten.

Analyseselskapet mener det i større grad er brikkeprodusentene enn mobilleverandørene som er det avgjørende faktoren for når støtten for 802.11n kommer til mobiltelefonene. I 2010 er det først og fremst de dyreste modellene som vil få slik støtte.

- 802.11n kommer i mobilene akkurat på riktig tidspunkt. Vi var nødt til å vente på at konsumentene skulle gå over til 802.11n-baserte aksesspunkter, og vi når det vippepunktet akkurat nå. Omtrent halvparten av WLAN-aksesspunktene tilbyr nå 11n, og konsumentene begynner å bli klar over hva dette betyr, sier Michael Morgan, en bransjeanalytiker i ABI Research i en pressemelding.

- Selv om 802.11n vil begynne å dukke opp i de mellomdyre og billigste smartmobilene fra og med 2012, vil ikke ikke protokollen være tilgjengelig i et flertall av håndsettene før 2014 og utover, sier Morgan.

Selv om IEEE 802.11n først ble ratifisert i september i fjor, har teknologien vært i bruk såpass lenge at ABI Research mener det ikke vil koste mobilleverandørene noe særlig ekstra å tilby den, utover den kostnaden 802.11b/g allerede utgjør.

    Les også:

Til toppen