Nå kommer Napster for spillbransjen

Med ny programvare, bygget på prinsippet fra Napster, har en amerikansk 17-åring åpnet for bytte av spill over Internett.

I forrige uke startet en 17-åring fra Philadelphia et nettsted som åpnet for en Napster-lignende deling av en viss type spill, såkalte ROM-filer, på nettstedet RomNet (som senere endret navn til Swapoo), skriver nyhetsnettstedet Red Herring.

Tjenesten benytter de samme prinsippene for deling av filer som tjenesten Napster, og kommer som lyn fra klar himmel for spillbransjen. 17-åringen sier at det kun gjelder bytting av freeware (programmer som kan videredistribueres gratis), og at de som tror det kun gjelder bytting av spill har misforstått helt.

ROM, eller Read Only Memory, er data lagret på et kort. De fleste spillkonsollene bruker denne typen for å lese data fra.

Det som kan uroe spillbransjen er at Swapoo, i likhet med Napster, lar en bruker koble seg til en lokal server og derfra få tilgang til filer delt ut av alle de andre som er koblet til samme server. Napster klarte med denne teknologien å vokse seg til hele 20 millioner brukere, og dette kan fort bli et problem for spillbransjen.

Talsmenn fra spillbransjen har uttalt til Red Herring at de er bekymret for at Swapoo kan brukes til å distribuere ROM-filer og emulatorer, eller versjoner av video-spill som kan spilles på vanlig PC. De fleste av disse ROM-filene og emulatorene er i direkte konflikt med opphavsretten for det faktiske spillet, og en talsmann for Interactive Digital Software Association, spillindustriens handelsgruppe i Washington DC, sier at ROM-filer er en stor del av industriens $3,8 milliarder store tap grunnet piratkopiering.

Jeffrey Freeman, innehaveren av nettstedet, sier at nettstedet hans ikke har dette som mål. Meningen er å distribuere gratis-programvare.

-Jeg bryr meg ikke om de kaller dette for undertøy - det høres uansett ut som piratvirksomhet, var svaret fra Jeff Brown, talsmann for Electronic Arts.

Freeman sier videre til Red Herring at han vil jobbe sammen med bransjen for å sikre at nettstedet ikke blir stengt.

Til toppen