Nå kommer "PC-telefonen"

Intel og Microsoft eier PC-markedet og vil ha mobilmarkedet. Nå kommer den første mobilen laget på PC-vis.

Intel og Microsoft eier PC-markedet og vil ha mobilmarkedet. Nå kommer den første mobilen laget på PC-vis.

Analytikere har lenge påpekt at de store mobiltelefonprodusentene er truet av PC-fiseringen av produksjonen: Du kan kjøpe alle komponenter du trenger til å lage mobiltelefoner på det åpne marked, noe som åpner for PC-lignende produksjonsmodeller.

Dette er motsatsen til hvordan Nokia og de andre store produsentene jobber i dag. Nokia kjøper inn en del komponenter, men får laget eller har selv utviklet mye annet, blant annet operativsystemet og programvaren.

Nå har PC-fiseringen av bransjen tatt et nytt steg. Taiwan-baserte Mitac, kjent for sine PC-er, har lansert GSM-telefonen Mio 8380, den første telefonen basert på Intel-brikker og Windows Smartphone 2002, en spesialversjon av mini-versjonen av Windows, Windows CE. Telefonen styres av en Intel PXA255 200 MHz prosessor.

Dersom Intel og Microsoft lykkes, er mange redd for at mobiltelefoner vil bli billigere, men at valgmulighetene vil bli sterkt redusert, slik det gikk i PC-markedet på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet.

Telefonen er den første som følger en utviklingsstandard (også kalt referansedesign) som Intel og Microsoft offentliggjorde tidlig i 2002.

Utformet med et utbrettbart lokk, har Mio 8380 fargeskjerm, MSN Messenger, minnekort-plass, kamera, kalender og kan spille musikk og video.

Overraskende nok inneholder telefonen også Java-systemet fra Sun, noe som blant annet gir tilgang til en lang rekke spill og annen programvare.

Selskapet skal lansere telefonen i Europa senere i høst til en pris på rundt 500 euro - 3600 kroner (uten moms).

På denne Mitac-nettsiden kan du lese mer og se større bilder av Mio 8380.

Til toppen