BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå kommer RFID-brikker med lås

En ny generasjon trådløse ID-brikker vil stenge sikkerhetsproblemene dagens RFID-brikker.

12. apr. 2005 - 09:46

Trådløse, små ID-brikker er i ferd med å revolusjonere veldig mange typer logistikk. Med antenner i tak, porter, dører og biler kan antenne identifisere enkelt-brikker festet på produkter, personer og utstyr.

(Bildet viser de flate type brikkene som er utformet som klistremerker til festing på klær og pakker.)

Men mange forbrukerorganisasjoner, inkludert Datatilsynet og Teknologirådet, har utrykt skepsis for teknologien, for personvern-utfordringene er klare - med dagens utstyr. Brikkene kan brukes til å spore enkeltmennesker, for bare avstanden er kort kan alle som vil avlese ID-nummerene.

Men nå kommer neste generasjons brikker, som kalles UHF, men også ofte G2 (andre generasjon), påpeker analyseselskapet Gartner.

Det er Philips, den store tyske butikkjeden Metro Group og Intermec som er først ute. De tre selskapene har sammen utviklet en ny RFID-brikke og en leser-antenne.

Det er først og fremst personvernet og sikkerheten som er forbedret, for G2-brikkene krypterer ID-nummeret og bruker et autentisitering/passord-system.

Trolig krever G2-systemene at man må sende et passord for å få avlest brikken. Uten en slik ordning ville ukjente få avlest et unikt, men kryptert nummer som kan brukes til å spore en person.

Når nummeret også er kryptert, vil ikke ukjente kunne identifisere for eksempel hvilken butikk som har solgt varen.

Systemet stopper dermed både konkurrenter som spore enkeltvarer og andre som spore en person som har med seg en RFID-brikke.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.