Nå kommer spesialbrikkene for "Internett-randen"

En gruppe designere med erfaring fra Alpha og StrongArm er snart klar med en integrert brikke for moderne "Internett-rand"-apparater, med blant annet en 32 biters MIPS-kompatibel prosessor.

Gruppen har holdt sammen i over ti år og bidro til designet av to av verdens mest utbredte RISC-prosessorer: Alpha som i dag driver Compaqs kraftigste servere og kommende superdatamaskin, og StrongArm som inngår i en rekke typer tynne klienter. Den hoppet av Digital da Intel kom inn i bildet, og dannet i fjor selskapet Alchemy Semiconductor med hovedkvarter i Austin i Texas.

Alchemys mest kjente teknikere er Greg Hoeppner og Rich Witek, begge med over tjue års erfaring innen halvlederdesign.

Selskapets første produkt er døpt AU1000. Det er en brikke som integrerer en 32 biters MIPS-kompatibel RISC-prosessor - MIPS er prosessoren som tradisjonelt er brukt av blant andre SGI, tidligere kjent som Silicon Graphics - og kretser for minnekontroll, grafikkstyring og internbuss, samt utganger til Ethernet, trådløst nettverk, den nye seriebussen USB, telefonlinje, infrarød overføring og så videre. I sjargongen heter dette SOC for "system on a chip".

AU1000 er spesielt beregnet på apparater i det som kalles "Internett-randen". Denne består ikke bare av tynne og bærbare klienter som lommemaskiner, tredjegenerasjons mobiltelefoner, stasjonære Internett-terminaler, skjermtelefoner med integrert Internett-tilgang og liknende, men også nettverkskrivere, brannmurer og siste rangs rutere og svitsjer.

Alchemy deler Internett-randen i tre: bedriftssegmentet (spesielle telefoner, stasjonære tynne klienter samt siste rangs rutere og svitsjer), det trådløsesegmentet og hjemmesegmentet (egne rutere og svitsjer, Internett-bevisste husholdningsapparater og liknende).

AU1000 er designet for å kombinere lavt energiforbruk med høy ytelse. 200 MHz-utgaven krever mindre enn 200 milliwatt, mens 400 MHz ikke drar mer enn 500 milliwatt. På minnesiden kan den ta SDRAM i opptil 125 MHz. SOC-en er forberedt på flere operativsystemer, i første omgang Linux, Windows CE, VxWorks og QNX. Fysisk er den formet som en flat kvadratisk brikke på 23 ganger 23 millimeter.

Alchemy har ingen egne produksjonsanlegg. Designet er tilpasset produksjonsmetoder til flere mulige produsenter, blant andre TSMCs anlegg for 0,18 mikron-brikker. De første eksemplarene ventes fra TSMC i løpet av siste kvartal i år.