TELEKOM

Nå kommer tale over 4G og WiFi

Telenor lover kortere oppkoblingstid og bedre dekning.

Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge, mener at 4G Tale/VoLTE vil bli et stort løft for det totale mobiltilbudet. Her fra en tidligere presentasjon av teknologien.
Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge, mener at 4G Tale/VoLTE vil bli et stort løft for det totale mobiltilbudet. Her fra en tidligere presentasjon av teknologien. Bilde: Thomas Marynowski
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. des. 2015 - 12:05

Telenor kunngjorde i går at selskapet har startet utrullingen av teknologien Voice over LTE (VoLTE), som selskapet kaller for 4G Tale. Fordi teknologien bruker 800 MHz-frekvensbåndet i stedet for 900 MHz-båndet til 2G, skal dekningen også bli bedre, spesielt innendørs. I tillegg loves det bedre lydkvalitet, redusert bakgrunnsstøy og betydelig kortere oppkoblingstid – ned mot 2-3 sekunder.

Foreløpig er det bare noen få Telenor-kunder som kan teste VoLTE. Full utrulling starter i januar.

For å kunne bruke VoLTE, kreves det en mobiltelefon som støtter teknologien. Det er allerede ganske mange enheter som har slik støtte innebygd. En oversikt finnes her. VoLTE er også tilgjengelig fra operatører i en rekke andre land.

Via WiFi

Telenor skal rundt påsketider også lansere et produkt som selskapet kaller for WiFi Tale. Det skal gjøre det mulig å bruke et vanlig WiFi-nett til å ringe med. Også SMS og MMS støttes. Teknologien kalles vanligvis for Voice over WiFi.

– WiFi Tale vil i første omgang fungere som et supplement til tale over mobilnettet. Har man redusert dekning, vil mobilen kunne bruke WiFi-nettet til å utføre og motta anrop. Dette vil bli kjærkomment for våre kunder, sier teknologidirektør i Telenor Norge, Magnus Zetterberg, i en pressemelding.

Også dette skal kunne bidra til å forbedre mobildekningen innendørs. Telenor mener at dette er spesielt etterlengtet blant selskapets bedriftskunder, men tjenesten skal også være tilgjengelig for privatkundene.

Les mer om disse nyhetene hos vårt søsternettsted, Inside Telecom (krever abonnement).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.