TELEKOM

Nå kommer Windows Mobile 6.5-mobilene

Microsoft henter igjen litt av forspranget til konkurrentene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. okt. 2009 - 12:33

Microsoft vil senere i dag offisielt lansere Windows Mobile 6.5, en ansiktsløftning til selskapets noe aldrende operativsystem for mobiltelefoner. Spørsmålet er om dette er nok til å stoppe det fallet i markedsandeler som Windows Mobile har opplevd i smartmobilmarkedet de siste årene.

Windows Mobile 6.5 ble gjort tilgjengelig for mobilleverandørene i mai i år, og i dag skal de første mobilene basert på denne versjonen av operativsystemet komme i salg. Enkelte har riktignok tjuvstartet salget, blant annet amerikanske AT&T. Det har for lengst blitt presentert en rekke mobilmodeller som tar i bruk Windows Mobile 6.5, blant annet fra HTC og Samsung.

Det er i alt fire større nyheter i Windows Mobile 6.5, hvor av to er relaterte tjenester.

Den mest synlige nyheten er Titanium, det nye brukergrensesnittet, som gjør mobilen mer tilpasset bruk av fingertupper i stedet for stylus på berøringsskjermen. Dette innebærer blant annet at knapper og ikoner har blitt større.

Hjemmeskjermen er ny, det samme er startmenyen.

Deler av brukergrensesnittet til Windows Mobile 6.5
Deler av brukergrensesnittet til Windows Mobile 6.5

Den andre store nyheten i Windows Mobile er Internet Explorer Mobile 6, som stort sett er basert på nettleserteknologi fra 2001 (IE6) i stedet for 1997 (IE4), som er tilfellet i dagens versjoner. Dette innebærer først og fremst bedre støtte for webapplikasjoner gjennom bedre støtte for CSS, JavaScript og ikke minst XMLHTTPRequest.

Nytt er også Windows Marketplace for Mobile, en egen applikasjonsbutikk for Windows Mobile, slik de fleste andre mobilplattformer nå har. Utvalget er foreløpig begrenset, men vil nok øke kraftig i månedene som kommer.

Den fjerde store nyheten er tjenesten My Phone, som tilbyr brukerne daglig sikkerhetskopiering av innholdet på mobilen, nettlesertilgang til disse dataene, forenklet deling av bilder på sosiale nettsteder, samt mulighet for GPS-basert gjenfinning av mistede mobiler, eventuelt sletting av innholdet på mobilen. Noen av tjenestene vil koste penger.

Problemet er at alt dette er eller vil bli tilgjengelig også for dem som har Windows Mobile 6 eller 6.1 i dag.

HTC Touch2 leveres med Windows Mobile 6.5 og selskapets eget brukergrensesnitt, Touch FLO.
HTC Touch2 leveres med Windows Mobile 6.5 og selskapets eget brukergrensesnitt, Touch FLO.

Mange mobilleverandører, blant annet HTC, leverer allerede Windows Mobile-baserte mobiltelefoner med et egenutviklet og langt mer fornyet brukergrensesnitt enn det Titanium innebærer. Sannsynligheten er stor for at de fortsatt vil gjøre dette.

Svært mange Windows Mobile-baserte smartmobiler leveres allerede med en nettleser som er mer moderne enn Internet Explorer Mobile 6, for eksempel Opera Mobile.

Microsoft skriver på sidene til Windows Marketplace for Mobile at tjenesten er eksklusiv for Windows Mobile 6.5, men ifølge blant annet The Register skal tjenesten åpnes for Windows Mobile 6 og 6.1-brukere i desember. Dermed varer ikke denne eksklusiviteten særlig lenge.

My Phone skal på sin side være tilgjengelig for nær sagt alle Windows Mobile 6.x-mobiler allerede nå.

    Les også:

Ifølge Microsofts beskrivelser er det altså lite som framstår som nytt ved den nye versjonen. Dette inntrykket gjenspeiles av anmeldelser fra nettsteder som har testet nye mobiltelefoner som er basert på Windows Mobile 6.5, blant annet Gizmodo og Engadget.

Gizmodo oppsummerer på en måte det hele med det følgende:

«It doesn't really feel like a redesign—it feels like someone went through 6.1 and adjusted a few values. Add a few pixels of menu spacing here, some plasticky highlight graphics there, and BOOM. 6.5. Let's go to lunch.»

Det har aldri vært tvil om at Windows Mobile 6.5 bare er en nødvendig interimutgave på veien mot versjon 7. Uten denne ville det ha virket som om Microsoft helt hadde stoppet opp i satsningen på et mobilmarked hvor det har vært en rivende utvikling de siste årene. En utvikling Microsoft så langt ikke har greit å følge, men som selskapet må ha hentet igjen og helst ha passert når det i løpet av 2010 kommer med Windows Mobile 7.

Dette vil trolig vise seg allerede i november, da det er ventet at Microsoft vil slippe en mer eller mindre offentlig tilgjengelig betaversjon av Windows Mobile 7. Deretter vil det gå noen måneder før operativsystemet lanseres, og - dersom historien gjentar seg - ytterligere fem måneder før de første Windows Mobile 7-baserte produktene kommer på markedet.

Forøvrig vil det være mulig for mange brukere av mobiler med Windows Mobile 6.1 å oppgradere til Windows Mobile 6.5. Mer informasjon finnes på denne siden.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.