Nå kommer Windows på mobilen

Microsoft har prøvd å dytte Windows inn på mange mobiltelefoner, men så langt er resultatet null. Likevel lover Microsoft enorme fremskritt.

Under mobilkongressen i Cannes denne uken, var det i går Microsofts tur. Selskapet sliter i motbakke på mobilfronten og har ikke lykkes spesielt godt med å gjøre Windows til et utbredt operativsystem for mobiltelefoner.

Men tiden kjemper til Microsofts fordel. Dagens mobilbransje minner på mange måter om databransjens barndom, der hver leverandør hadde sitt eget operativsystem. Men etter hvert som kravene til programmer og funksjoner øker på mobilsiden, vil stadig flere kjøpe et operativsystem.

Foreløpig er det mest åpenbare valget Symbian og til dels Java. Bak Symbian står blant andre Psion, Nokia, Motorola og Ericsson, mens Nokia vingler litt. Nå tilbyr Nokia også sitt eget operativsystem til andre leverandører.

Det har vært vist prototyper av mobiltelefoner med Windows, og Microsoft inngikk en utviklingsavtale med Ericsson. Men fremdeles er det ikke i salg en mobiltelefon med Windows. Likevel serverer Microsoft i Cannes friske påstander om utbredelse. I løpet av tre til fem år skal 100 millioner brukere være mobile med Microsoft-systemer, lover Ben Waldman, sjef for Microsofts mobil-divisjon. Dette er friske løfter, for 100 millioner er i dag 25 prosent av markedet.

Microsoft kan påstå dette fordi data- og telebransjen smelter sammen. Stadig flere leverandører lager fullblods kombinasjoner av lommedatamaskiner og mobiltelefoner. Og på Cannes har Microsoft lansert en telefonversjon av "mini-Windows", det vil si Pocket PC/Windows CE Phone Addition. HP viste samtidig den første maskinen med det nye systemet. I tillegg lager selskapet en versjon av sin nettleser, Mobile Internet Explorer, til mobiltelefoner fra blant andre Samsung og Sony. Microsoft har også forsøkt seg på å lage operativsystemer for rene mobiltelefoner, men "Stinger" har foreløpig ikke blitt noen suksess. Likevel kommer det nå en ny versjon.

- Det vil bli vist flere Microsoft-telefoner på Cebit-messen, forteller Ole Tom Seierstad hos Microsoft Norge til digi.no.


Microsoft har gått sammen med Intel og Texas Instruments for å tilby en nesten ferdig telefon. Britiske Sendo er den første som har sagt ja og lover å lansere sin Z100 i løpet av mars.

Til toppen