OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Nå lager Microsoft Linux-utgaver av Sysinternals-verktøyene

Det første er allerede klart.

Microsoft har kommet med en Linux-versjon av Sysinternals-verktøyet Procdump.
Microsoft har kommet med en Linux-versjon av Sysinternals-verktøyet Procdump. Foto: Microsoft
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. nov. 2018 - 15:13

Microsoft kom nylig med en Linux-utgave av ProcDump-verktøyet fra den klassiske Sysinternals-samlingen med systemverktøy for Windows. Dette er et verktøy som først og fremst er ment for å se etter store topper i CPU-bruken under kjøringen av applikasjoner. I slike tilfeller genererer verktøyet såkalte crash dumps når disse toppene oppstår, noe systemadministratorer og utviklere kan bruke til å avgjøre hva som er årsaken til at CPU-bruken økte så veldig. 

Svært populær

Sysinternals var i sin tid noe av den mest lovpriste programvaren man kunne få til Windows. Det dreier seg om en samling med verktøy som gjøre det relativt enkelt å administrere, overvåke og feilsøke Windows-baserte systemer. Bak verktøyene sto i første rekke Mark Russinovich, som i dag er teknologidirektør for Microsoft Azure. 

Russinovich etablerte Sysinternals-nettstedet i 1996 og utvidet det med stadig nye verktøy. Microsoft kjøpte Sysinternals i 2006 og ansatte samtidig Russinovich som en teknisk ressurs

Sysinternals kom på et tidspunkt da Windows i betydelig mindre grad enn i dag hadde slike verktøy innebygd. I hvilken grad det er det samme behovet for dagens Linux-distribusjoner, kan nok diskuteres. 

Prosessmonitor

Foreløpig er det bare ProcDump som er utgitt, men det er allerede bekreftet at Microsoft nå er i ferd med å lage en Linux-versjon av Procmon (Process Monitor). Windows-utgaven av dette verktøy kombinerer de klassiske Sysinternals-verktøyene Filemon og Regmon, som i sanntid viser endringer i henholdsvis filsystemet og Windows-registeret, sammen med prosess- og trådaktiviteten. Nøyaktig hva Linux-versjonen vil tilby, er foreløpig ikke kjent. 

Windows-utgaven av Process Monitor fra Sysinternals viser all aktivitet prosessene gjør i filsystemet og registeret. <i>Skjermbilde: digi.no</i>
Windows-utgaven av Process Monitor fra Sysinternals viser all aktivitet prosessene gjør i filsystemet og registeret. Skjermbilde: digi.no

Hvorvidt Microsoft har konkrete planer for ytterligere Linux-kloner av Sysinternals-verktøyene, er uklart. Men i Twitter-tråden nedenfor avvises det på ingen måte at det vil komme flere. Tvert imot ønsker Microsoft-representantene å få vite hvilke av verktøyene som er mest interessante for brukerne. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.